Volledig scherm
PREMIUM
© EPA

Wat als D-Day mislukt was? Spraken we dan nu Duits?

Operatie Overlord luidde 75 jaar geleden het begin in van onze bevrijding. Maar wat als de uiterst riskante invasie niet was geslaagd? Hadden we dan nu Duits gesproken? 

Volledig scherm
© ADR

Generaal Eisenhower had zijn verklaring al geschreven voor áls D-Day mis zou gaan. ,,Het is niet gelukt om in het gebied van Cherbourg-Havre voet aan de grond te krijgen en ik heb mijn troepen teruggetrokken’’, schreef hij in een briefje dat hij in zijn borstzak stak. ,,Mijn beslissing om aan te vallen op dit moment en op deze plaats was gebaseerd op de best beschikbare informatie. De soldaten, de luchtmacht en de marine hebben alles gedaan wat aan moed en toewijding mogelijk was voor aan hun taak. Als er bij deze poging sprake is van enige blaam of fout, dan betreft die alleen mij.’’

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.