Wat we hoorden was 'stop nooit!' en ‘give ‘m hell boys…’

De Canadese soldaat Jim Parks (94) kwam op 6 juni 1944, D-day, aan land in Normandië - het begin van de geallieerde bevrijding van West-Europa. Hij was 18, een jongen nog, toen hij deel uitmaakte van de grootste landing uit de militaire historie. ,,Je denkt maar aan één ding: overleven.”

,,Weet je wat het gekke is? Mensen vragen altijd: was het water koud?

,,Dan antwoord ik: geen idee. Toen de klep van ons landingsvoertuig openging, dacht ik alleen aan overleven. Puur instinct. De kogels floten langs mijn helm, om me heen ontploften granaten.

,,Je voelt op zich geen angst omdat je, hoe zeg ik het, verbijsterd bent. Met stomheid geslagen. Het is niet te bevatten. Je geest is dof, je zintuigen uitgeschakeld. Je wordt overweldigd door een kakofonie van geluid.

,,Later begreep ik dat er voortdurend werd gevloekt, gegild, gehuild. Ik rook de kots van de zeezieken niet. Ik zag geen bloed, hoorde het geschreeuw van mijn maten om hun moeder niet. Het commando luidde vooraf: ren naar het strand en stop niet. Stop nooit! En natuurlijk: ‘Give ‘m hell boys…’

  1. Australische ‘misbruikkardinaal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    Australi­sche ‘misbruik­kar­di­naal’ Pell in cassatie tegen celstraf

    De Australische kardinaal George Pell (78) is bij het hooggerechtshof in zijn vaderland in cassatie gegaan tegen de veroordeling wegens seksueel misbruik van twee 13-jarige koorknaapjes. De geestelijke werd eerder al schuldig bevonden en kreeg zes jaar celstraf opgelegd. Meerdere hogere beroepen werden afgewezen. De cassatie is zijn laatste kans om onder de straf uit te komen. De voormalige bisschop van Melbourne en Sydney vindt dat ook hooggeplaatste kerkleiders recht hebben op vrijheid van seks.