Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras

Buma: Rutte en Asscher zijn in paniek

InterviewIedereen flirt met het CDA van Sybrand Buma. Maar nu hij aanzoek na aanzoek weigert, is hij plots de gebeten hond. Links en rechts vallen de man aan die coalities straks kan maken of breken.

Volledig scherm
© Robin Utrecht
Quote

Tegen Rutte zeg ik: kijk hoe je het ministerie van Justitie hebt geleid. Twee ministers en een staatsse­cre­ta­ris zijn afgetreden. En dan gek staan te kijken dat er kritiek is. Dat is toch de arrogantie van de macht?

Hij heeft een half uur zó zijn best gedaan. En dan zegt Sybrand Buma het toch. ,,Dan zou ik een grote bek hebben...'' De CDA-leider schrikt een beetje van zijn eigen woorden. Tot dusver heeft hij het consequent gehad over een 'grote mond'. Hij baalt nu dat het taalgebruik dat hij zo verafschuwt zijn eigen keel heeft verlaten. ,,Je ziet hoe moeilijk ik het over mijn lippen kan krijgen'', verontschuldigt hij zich.

Het verwijt dat u een 'grote bek' heeft, komt van PvdA-leider Lodewijk Asscher. Vorige week nodigde hij u nog uit om samen op te trekken. De liefde van links is snel bekoeld.
,,Dat verrast mij ook. Ze gaan er vol op. Het ene moment krijg ik een liefdesverklaring, het volgende moment moet ik mijn mond houden. Dan wil hij vrijen, dan weer slaan. Hij wilde verbinden, noemde mij 'ook een man van waarden'. En nu krijg ik hem vol in het gezicht. Ik denk dat Asscher zelf vooral even moet nadenken wat zijn positie ten opzichte van mij is.''

U snapt het niet meer?
,,Nee, wat is het nou? Het gaat ook nergens over. Ik heb als volksvertegenwoordiger oppositie gevoerd. Er zijn de laatste jaren dingen bepaald fout gegaan en dus benoem ik die. En ik geef de richting aan van hoe het anders kan. Ik zou zeggen: val niet de boodschapper aan, maar kijk wat je er zelf van gemaakt hebt. Die arbeidsmarkt zit nu niet goed in elkaar. En wie was er minister? Dat was Lodewijk Asscher zelf.''