Volledig scherm
© ANP

Expats dreigen met rechtszaak om stembiljetten

De Nederlandse staat dreigt een rechtszaak aan zijn broek te krijgen vanwege stemproblemen bij Nederlandse kiezers in het buitenland. Ruim 200 Nederlanders willen in een kort geding afdwingen dat stembiljetten uit het buitenland nog meetellen als op de poststempel 15 maart staat, aangezien een aantal Nederlandse stemgerechtigden nog geen stembiljet heeft ontvangen.

Die biljetten, die per post worden opgestuurd, moeten uiterlijk 15 maart om 15:00 uur lokale tijd binnen zijn bij de gemeente Den Haag of één van de 23 Nederlandse ambassades die tijdelijk dienstdoen als stembureau. Maar omdat het klachten regent van Nederlanders die hun stempapieren nog niet hebben ontvangen en de post uit het buitenland er langer over doet aan te komen, vrezen veel Nederlanders in den vreemde dat hun stem te laat zal komen om nog mee te tellen bij de verkiezingsuitslag.

D66-kandidaat-Kamerlid Eelco Keij, die zich als oud-expat heeft opgeworpen als belangenbehartiger van Nederlanders in het buitenland, inventariseert de stemproblemen van Nederlandse stemgerechtigden. Op een wereldkaart op Keij’s site kunnen zij aangeven of ze hun stembiljet al dan niet hebben ontvangen. Ruim duizend mensen hebben aangegeven geen biljet te hebben gekregen.

Stembiljetten

Dit jaar heeft een recordaantal van 77.500 stemgerechtigden zich geregistreerd om vanuit het buitenland toch mee te stemmen op 15 maart. Bij de verkiezingen van 2012 schreven bijna 48.000 mensen zich in. Het totale aantal Nederlandse expats en pensionado’s ligt veel hoger: er zijn een half miljoen geregistreerde landgenoten die Nederland hebben verlaten, maar het werkelijke aantal ligt nog hoger.

In de kieswet is geregeld dat de gemeente Den Haag zorgt voor de registraties en verzending van stempassen en speciale retourenveloppen. Dat kan alleen per briefpost. De stembiljetten kunnen zowel per post als per e-mail worden verzonden. Maar zonder stempas en retourenvelop is een stembiljet onbruikbaar. Degenen die nu nog niks hebben ontvangen, kunnen vervangende stembescheiden aanvragen. Maar die moeten wel weer per reguliere post verzonden worden.

Volgens een woordvoerder heeft de gemeente Den Haag alle procedures en termijnen die er voor staan netjes opgevolgd. ,,Een hoop mensen vrezen dat hun stembiljet te laat zal aankomen, maar in veel gevallen zal het nog goed komen.” De gemeente Den Haag zegt een eventueel kort geding af te wachten.