De dader van de aanslag.
Volledig scherm
De dader van de aanslag. © AP

Dit is wat we nu weten over Khalid Masood, de dader van de aanslag in Londen

De politie in Londen heeft vanmiddag de naam bekendgemaakt van de man die gisteren drie mensen doodde bij een aanslag bij het Britse parlement in Londen. Het gaat om Khalid Masood.

De 52-jarige Brit Masood werd geboren in Kent. Hij woonde de laatste tijd in Birmingham, de plaats waar de politie eerder vandaag invallen deed en meerdere mensen arresteerde. De wagen waarmee Masood over de burg in Londen raasde en tegen het hek van het parlement reed, zou ook in Birmingham zijn gehuurd.

Masood heeft een strafblad voor onder meer bedreiging, het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, wapenbezit en het verstoren van de openbare orde. Hij werd voor het eerst veroordeeld in 1983 voor vernieling en voor het laatst in 2003 voor het in bezit hebben van een mes. Gisteren doodde Masood een politieagent met een mes.

Terrorisme

De Brit is niet eerder veroordeeld voor terrorisme, maar was wel een bekende van de Britste inlichtingendienst MI5. Die hield hem enige tijd in de gaten vanwege zijn radicaal-islamitische gedachtegoed, maar sloot het dossier omdat Masood geen belangrijke figuur leek.

Ook de 39-jarige vrouw van Masood wordt verdacht van betrokkenheid. Ze werd vannacht aangehouden in Londen. Zeven andere verdachten werden in Birmingham in de kraag gevat. Zij worden allemaal verdacht van het beramen van een aanslag.

Of Masood banden had met terreurorganisatie IS, is vooralsnog niet bekend. De manier waarop hij de aanslag pleegde, komt wel overeen met door IS ‘aanbevolen’ wapens: een mes en een auto. IS claimde de aanslag eerder vandaag. De terreurorganisatie omschreef de aanslagpleger in een verklaring als een ‘soldaat van de Islamitische Staat’, maar noemde Masood nog niet bij naam. Dat doet IS vaker, wanneer een aanslag wordt gepleegd die niet door IS is gestuurd, maar wel door de organisatie lijkt te zijn geïnspireerd.

Randfiguur

Masood werd de laatste tijd niet meer als een gevaar beoordeeld. ,,Hij was een randfiguur'', aldus premier Theresa May gisteren. Er zouden geen aanwijzingen zijn dat hij van plan was een aanslag te plegen.

De leeftijd van Masood (52) is opmerkelijk. De plegers van de recente aanslagen in Europa waren vooral twintigers en dertigers. Ook is opvallend dat Masood een lang strafblad heeft. IS lijkt een voorkeur te hebben voor het recruteren van (kleine) criminelen. Zo hadden ook enkele aanslagplegers van de aanslagen in Brussel en Parijs een criminele achtergrond.

Volledig scherm
© REUTERS
 1. Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiegeweld na dood Floyd
  Wereldwijd demonstraties

  Washington maakt zich op voor grootste betoging tegen racisme en politiege­weld na dood Floyd

  Over de hele wereld demonstreerden mensen vandaag op straat om hun ongenoegen te uiten over raciale ongelijkheid en politiegeweld. Aanleiding is de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, die bijna twee weken geleden stierf tijdens een gewelddadige aanhouding door een witte politieagent. Floyds dood bracht niet alleen in de VS, maar ook elders in de wereld grote groepen demonstranten op de been: onder andere in Australië, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ons land werd vandaag actie gevoerd. In Washington bereidt men zich momenteel voor op ‘één van de grootste demonstraties ooit’.
 2. Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerleaders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Man plant bomaanslag op ‘knappe cheerlea­ders’, maar explosief ontploft in eigen handen

  Een man uit de Amerikaanse staat Virginia verloor één hand en een aantal vingers van zijn andere hand toen een bom die hij maakte voor een aanval op 'knappe cheerleaders’ plots ontplofte. Dat blijkt uit de aanklacht die vrijdag in de rechtbank tegen hem werd uitgesproken. De 23-jarige Cole Carina wordt verdacht van het afleggen van een valse verklaring: hij had gezegd betrokken te zijn geweest bij een ongeval met een grasmaaier. Carina lijkt een zogenoemde ‘incel', een onvrijwillige alleenstaande.