Dit weten we tot nu toe over de aanval op het Britse parlement

VideoOp de stoep van het Britse parlement in het hartje van Londen zijn vier doden en 40 gewonden gevallen bij een vermoedelijke terreuraanslag om half vier gistermiddag. Volgens het aan IS gelieerde persbureau Amaq News Agency claimt IS de aanslag. Dit is wat we tot nu toe over de aanval weten.

Volledig scherm
Slachtoffers krijgen eerste hulp. © AP

* Op Westminster Bridge, vlakbij het parlement, reed de aanvaller volgens veel getuigen met een grijze Hyundai expres in op mensen. Op sociale media waren verschillende gewonden te zien die op de brug over de Thames liggen. 

* Vier personen zijn bij de aanslag overleden, waaronder de dader. Volgens de politie liggen er nog 29 gewonden in ziekenhuizen Zeven daarvan zijn in kritieke toestand. Onder de gewonden zijn drie kinderen. 

* Meerdere Britse parlementariërs waren door de aanval gestrand in het Lagerhuis. De politici mochten niet vertrekken totdat het gebouw was uitgekamd. De Britse premier Theresa May werd in een zilvergrijze Jaguar in veiligheid gebracht.

* Een vrouw is levend uit de rivier Thames gehaald. Op videobeelden is te zien hoe zij in de rivier viel toen zij de Hyundai probeerde te ontwijken. 

Volledig scherm
Staatssecretaris Tobias Ellwood. © AP

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. De terreurgroep deed dat via het 'persbureau' Amaq, dat is gelieerd aan IS.,,De dader van de aanslag voor het parlement was een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als reactie op een oproep om burgers van de coalitie te treffen'', aldus de verklaring. 

* Volgens de Britse premier Theresa May was de aanslagpleger geïnspireerd door islamitisch-gerelateerd terrorisme. May zei dat de dader een man van Britse afkomst is en dat de Britse veiligheidsdienst MI5 de man verdacht van gewelddadig extremisme. De laatste tijd was hij echter niet meer in beeld bij de Britse inlichtingendiensten. De daadwerkelijke identiteit van de dader is wegens het lopende onderzoek niet bekendgemaakt.

* Mark Rowley, de hoogste Britse autoriteit op het gebied van terrorisme, zei in een persconferentie dat de dader in zijn eentje handelde. De politie zoekt echter nog naar medeplichtigen. Invallen zijn gedaan op meerdere adressen, waarbij acht mensen zijn gearresteerd.

* Onder de overledenen bevindt zich een Britse agent. Hij werd door de dader neergestoken. De Britse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Tobias Ellwood, was op de stoep van het Lagerhuis toen de agent werd neergestoken. Hij gaf eerste hulp aan de agent.

* Een schoolklas van het Moller Lyceum uit Bergen op Zoom was getuige van de aanslag.

* De Nederlandse ambassade in Londen houdt de situatie nauwgezet in de gaten en staat in contact met de Britse autoriteiten. Nederlanders kunnen altijd bellen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, via het nummer: +31 247 247 247.

Lees de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Volledig scherm
Bijzonder: een Britse bewapende agent houdt iedereen in de omgeving van Westminster Abbey tegen. © REUTERS
Volledig scherm
© AFP