Volledig scherm
PREMIUM
Sander Komijn, hoofd Ambulancezorg en crisiscoördinator van de RAVU: ,,Ik ben trots op de medewerkers.” © Angeliek de Jonge

Zo beleefden ambulancemedewerkers de tramaanslag: ‘Ik dacht: Shit, nu is het echt’

Vele tientallen medewerkers van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht moesten vorige week acuut in actie komen, na de schietpartij in Utrecht. Crisiscoördinator Sander Komijn (58) was ruim tien uur lang non-stop in touw om de hulpverlening in goede banen te leiden. „Collega’s zijn het incident ingezogen.” 

Hoofd ambulancezorg Sander Komijn voelt de spanning door zijn lijf gaan, als hij maandagochtend de telefoon heeft opgenomen en zijn collega op de meldkamer ambulancezorg ‘schietpartij’ hoort zeggen. Dit is het scenario waar al zo vaak op geoefend is door hem en zijn collega’s, maar wat nog nooit werkelijkheid is geworden. Als hij rond 11.15 uur de meldkamercentraliste aanhoort, denkt hij direct: ‘Shit, dit is nu wel echt.’ „Dat wat we altijd gedacht hebben, gaat nu gebeuren. Het was niet de vraag óf zo’n aanslag een keer in Nederland zou gebeuren, maar wanneer en in welke vorm.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht