Volledig scherm
Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen. © EPA

100 kilo kunstmest gevonden bij terreurverdachten

Bij de mannen die ervan verdacht worden een aanslag in Nederland te hebben willen plegen, is 100 kilo kunstmest gevonden. Daarmee zouden ze mogelijk een autobom hebben willen maken.

Ook zijn bij huiszoekingen aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten aangetroffen, meldt het Openbaar Ministerie.

De mannen, tussen de 18 en 34 jaar, werden donderdag opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. De zeven terrorismeverdachten mogen langer worden vastgehouden. 

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen bij een grote terroristische aanslag op een niet nader genoemd evenement machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. 

Welk evenement de mannen op het oog hadden, is nog onderwerp van onderzoek. Het OM kan daarover geen mededelingen doen.

Aan regels voldaan

De rechter-commissaris heeft vrijdag de inverzekeringstelling van de verdachten getoetst. Hij heeft geoordeeld dat deze rechtmatig is en dat aan alle regels is voldaan.

Bericht gaat verder onder de foto

Volledig scherm
© ANP

Dat geeft het OM de mogelijkheid de verzekeringstelling zondag te verlengen met nog eens drie dagen. Daarna kan de rechter-commissaris beslissen de verdachten nog twee weken vast te houden. Ze mogen alleen met hun advocaat contact hebben.

De verdachten worden inmiddels gehoord door de politie. De in beslag genomen goederen worden verder onderzocht.

Rutte: waakzaam blijven

Premier Mark Rutte stelde vrijdag dat het belangrijk is dat Nederland waakzaam blijft. De dreiging is immers al langer substantieel en blijft dat voorlopig, zei Rutte vrijdag. 

Bekijk hieronder de arrestatie van de verdachten.