Alle lijntjes wijzen weer naar Arnhem, even dé jihadstad van Nederland

VIDEOArnhem is al jarenlang een van de jihad-hotspots van Nederland. Ook sinds gisteravond leiden alle lijntjes weer naar die stad.

Een zwaarbewapend arrestatieteam trok een groep mannen uit een auto. In de lucht hing een helikopter. Agenten doorzochten meerdere woningen. Arnhem was gisteren dé jihadstad van Nederland.

De stad leek lang een beetje een vreemde eend in de bijt. De Nederlandse jihadi’s die naar Syrië reisden, kwamen voornamelijk uit de Randstad: Den Haag, Delft, Zoetermeer. Tot in de loop van 2014 duidelijk werd dat er ook in Arnhem een jihadistisch netwerk was ontstaan, dat bestond uit jongeren die niet alleen in een moskee samenkwamen, maar ook in flats.

Oproep tot aanslag

Volledig scherm
Een huiszoeking in een appartement van een van de aangehouden verdachten in Vlaardingen. Inzet: Hardi N. © ANP

Opeens bleken ook meerdere Arnhemmers afgereisd te zijn naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij jihadistische groepen als IS of Jabhat al-Nusra, het toenmalige Al Qaeda-filiaal in Syrië. Een van hen, Abdelkarim el Attrach, zette daar een filmpje op internet. Voor de rokende puinhopen van een door een luchtaanval verwoest gebouw riep hij op tot een aanslag in Nederland.

Die aanslag lijkt er nu bijna te zijn gekomen. Gepleegd door een Arnhemse groep mannen die op meerdere manieren gelinkt is aan de jihadist van het filmpje. Sowieso leiden alle lijntjes van gisteren naar Arnhem.

De politie meldde gisteren drie Arnhemmers te hebben opgepakt. Spil van de groep zou de 34-jarige Hardi N. zijn, een geboren Irakees die ook al in de dossiers van 2014 opduikt. Hij wordt dan, samen met een andere Arnhemmer, tegengehouden op weg naar Syrië. Hij zou er weeskinderen gaan helpen, zei hij. Maar de rechtbank dacht dat hij naar Jabhat al-Nusra wilde en veroordeelde hem tot 18 maanden cel. In hoger beroep werd dat 24 maanden, waarvan 23 voorwaardelijk.

Afgeluisterd

Die veroordeling is deels gebaseerd op een, door politie of geheime dienst, afgeluisterd gesprek in een auto waarin twee mannen praten over het plannen van een reis naar Syrië. Een van die mannen is Hardi N., de andere naam - Morad M. - dook gisteren plots ook op in het onderzoek naar de verijdelde aanslag. Dezelfde naam die op de brievenbus staat van een door de politie onderzocht huis in Vlaardingen. Ook Morad M. zit vast, zo bleek vanmiddag. Wat ook bleek: Morad M. een bokser die lang in Arnhem woonde, maar stopte toen hij niet meer mocht boksen vanwege zijn lange baard. Maar belangrijker: hij is een (half)broer van de hier bovengenoemde Arnhemse 'dreigjihadi' Abdelkarim el Attrach. Morad wilde ook ooit naar Syrië, maar werd toen in een gesloten jeugdzorginrichting geplaatst. 

Op een andere brievenbus, van een van de huizen die gisteren werden doorzocht in Rotterdam, staat de naam van Wail A., ook een Arnhemmer en ook veroordeeld voor een poging tot afreizen naar Syrië. En later nog een keer opgepakt op vliegbasis Volkel. Hij was er na zijn vrijlating aan het werk via een uitzendbureau, maar werd opgepakt toen hij een selfie maakte met een F16 én zijn naam in een terreurdossier bleek te staan.

Wail A. wilde in 2015 naar Syrië samen met Nadeem S. In het huis van die laatste werd gisteren ook een inval gedaan. Het is niet duidelijk of hij ook vastzit, maar het is niet onwaarschijnlijk. In de rechtszaak tegen Wail A. en Nadeem S. ontkenden de twee dat ze zelf naar Syrië wilden. Ze zouden alleen maar een vriend hebben willen ophalen die juist weg wilde uit Syrië. Lang wilden ze niet zeggen wie dat was, maar in hoger beroep vertelden ze het wel. Het ging om Marouane B., beter bekend als de rapper Maru One. Jawel, ook een Arnhemmer die op jihad naar Syrië is gegaan.

Volledig scherm
Syriëgangers Wail el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen
Volledig scherm
Politieinval in een van de woningen in Arnhem. © AP

De vijfde naam is de 18-jarige Amir B. Over hem is nog weinig bekend, behalve dat hij in Arnhem is opgepakt en dat zijn ouders stellen dat hij niet radicaal is.

Volledig scherm
© AD