Zeven mannen aangehouden voor plannen 'grote terroristische aanslag' in Nederland

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. Drie van de verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, één uit Huissen en één uit Vlaardingen. Ze worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en in Weert aangehouden. De verdachten in Weert verbleven daar op een vakantiepark, zo vertelde burgemeester Jos Heijmans donderdagavond in tv-programma Pauw. ,,Ze wonen niet in Weert. Ze komen ook niet uit Weert, gelukkig, zeg ik als burgemeester''. Bij hun aanhouding waren de mannen in het bezit van vijf handvuurwapens. In Weert werden onder andere twee auto's en een bestelbus met een Frans kenteken in beslag genomen.

Volgens het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen. Het plan van de groep was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een groot evenement.  En op een andere plaats wilden ze een autobom tot ontploffing brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan. Ook is nog niet bekend welk evenement het beoogde doelwit was. ,,We kunnen er nu nog niet concreet over worden", zegt landelijk recherchechef Wilbert Paulissen. ,,Duidelijk is dat men op zoek was naar een groot evenement."

Volledig scherm
Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met een grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem. © ANP

Aan de aanhoudingen zijn volgens het OM maanden van onderzoek voorafgegaan. Dat begon in april 2018 met informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) over een 34-jarige Irakees. Deze Hardi N., die al lange tijd in Arnhem woont, is een van de mannen die is opgepakt. Hij zou de leidende rol hebben gehad in het plannen van de aanslag. In 2017 werd hij nog veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Hardi N. zit nog steeds in zijn proeftijd.

In Rotterdam is huiszoeking gedaan in een woning die lijkt toe te behoren aan Waïl el A. , die oorspronkelijk uit Arnhem komt. In Arnhem is een inval gedaan op het adres waar Nadeem S. woont. In 2015 reisde Waïl el A. met Nadeem S. naar de Turks-Syrische grens. Naar eigen zeggen om een bekende op te halen. Deze jongen zou vanuit Syrië weer naar huis willen. Justitie geloofde niets van dat verhaal en Waïl el A. en Nadeem S. werden in 2017 veroordeeld. Later datzelfde jaar kwam Waïl el A. wederom in het nieuws toen hij opgepakt werd op luchtmachtbasis Volkel. 

Volledig scherm
Syriëgangers Waïl el A. (links) en Nadeem S. © Jeroen Nissen

In het onderzoek hebben het Landelijk Parket en de Landelijke Eenheid van de politie nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland. De aanhoudingen zijn verricht door anti-terrorismeteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI), die werd ondersteund door observatieteams en helikopters.

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege de verregaande vorderingen van de verdachten.

Dreigingsniveau

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid passen de acties van het OM en de politie binnen het huidige dreigingsniveau. Die staat vastgesteld op niveau 4 van de 5, wat inhoudt dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is. Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet verder opgeschaald.

Volledig scherm
De woning in Arnhem waar enkele van de verdachten zijn aangehouden © De Gelderlander
Volledig scherm
Een inval in de Doeffstraat in Arnhem. © Persbureau Heitink