Kabinet heeft begrip voor Amerikaanse aanval op Syrië

Het Nederlandse kabinet heeft begrip voor de raketaanval vannacht op een luchtmachtbasis in de Syrische provincie Homs. Dat laat demissionair minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders weten. 

Quote

Het gebruik van gifgas is een misdaad tegen de menselijk­heid, de overtref­fen­de trap van geweld en verderf

Bert Koenders

Koenders spreekt van een 'forse waarschuwing' aan het regime van de Syrische president Assad. ,,Ook hij moet weten dat je niet zomaar wegkomt met het gebruik van chemische wapens.'' 

Volgens de minister is het wel van groot belang dat er nu zo snel mogelijk wordt gede-escaleerd. ,,We moeten terugkeren naar de weg van de VN, die is nu heel belangrijk. Het belangrijkste is dat dit moet bijdragen aan een terugkeer naar de onderhandelingstafel.''

,,Deze week werden we opgeschrikt door gruwelijke beelden uit Syrië", aldus Koenders. ,,Honderden onschuldige mensen en kinderen vielen ten prooi aan de vernietigende werking van gifgas. Velen van hen overleefden de gifgasaanval niet. Het gebruik van gifgas is een misdaad tegen de menselijkheid, de overtreffende trap van geweld en verderf. De internationale gemeenschap kan daar niet duidelijk genoeg tegen opkomen."

Resolutie

Koenders hekelt het feit dat Rusland en China deze week in de VN-Veiligheidsraad een gemeenschappelijke resolutie tegen Syrië blokkeerden. ,,De internationaalrechtelijke weg om een gezamenlijke vuist te maken, liep daarmee dood. Opnieuw. De Verenigde Staten hebben afgelopen uren een duidelijk signaal gegeven dat met het gebruik van gifgas een grens is overschreden. In de huidige omstandigheden is dat een proportionele reactie. De Nederlandse regering heeft daar begrip voor."

Koenders wil het woord 'steun' niet in de mond nemen. Hij wees erop dat dat begrip beladen is sinds Nederland 'politieke steun' gaf aan de Amerikaanse invasie in Irak in 2003. Een onderzoekscommissie maakte later gehakt van dat besluit van het toenmalige kabinet.

Toeval

Amerikaanse zaakgelastigde Shawn Crowley heeft het Nederlandse kabinet vanochtend geïnformeerd over de Amerikaanse aanval. Dat is gebruikelijk; in diplomatieke kringen heet dat een démarche overbrengen. Dat gebeurt altijd op het ministerie van Algemene Zaken, zegt een woordvoerder van de Amerikaande ambassade. 

Dat daar vanochtend ook de ministerraad bezig was is 'een samenloop van omstandigheden'. Crowley heeft volgens haar de ministerraad zelf niet bezocht.

Aanval

Het Amerikaanse leger heeft vanaf twee Amerikaanse schepen in de Middellandse Zee 59 Tomahawkraketten afgevuurd. Volgens het Syrische leger zijn er zes doden. Het gaat om een vergeldingsactie voor de gifgasaanval in Syrië eerder deze week waarbij tientallen mensen om het leven kwamen. Volgens de VS werd die aanval door de Syrische autoriteiten uitgevoerd.

Het gaat om de eerste rechtstreekse aanval van de VS tegen het regime van president Bashar al-Assad sinds het begin van de Syrische burgeroorlog zes jaar geleden. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is de militaire operatie in het 'belang van de Amerikaanse nationale veiligheid' om de verspreiding en het gebruik van chemische wapens te voorkomen, zo liet hij weten in een verklaring na de aanval.

Volledig scherm
Minister Bert Koenders © ANP