‘Leraren willen geen mondige ouders en administratief werk meer, ze willen lesgeven’

Podcast,,Leraren willen terug naar de kern’’, zegt verslaggever Ellen van Gaalen in de podcast Achter het Verhaal. Vandaag en morgen staken leraren uit het basis- en voortgezet onderwijs. Van Gaalen schrijft vaak en veel over het onderwijs en volgt de stakingen op de voet.

,,Ze worden opgeleid om les te geven, maar zijn steeds meer tijd kwijt aan administratie en aan het te woord staan van mondige ouders’’, zo verklaart Van Gaalen waarom er vaak leraren afhaken in het onderwijs. Voor de site volgde zij leraar Thijs Roovers uit Amsterdam, die een aantal jaar geleden in actie kwam en nu nog altijd ziet dat de problemen steeds groter worden. Ook sprak ze regelmatig met bestuurders, vakbonden en ministers over het onderwijs.

Luister Achter het Verhaal ook via Spotify of Apple Podcast

Volledig scherm
Manifestatie van demonstrerende leraren op de Dam © ANP
 1. Moet dan nou? Een strip met God?
  Waarom

  Moet dan nou? Een strip met God?

  Lezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.
 2. Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren
  Podcast

  Lezers sturen ons aangrijpen­de brieven over de Hongerwin­ter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicates­se’ waren

  ,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”