‘Op een driedubbele ramp als Fukushima kun je je niet voorbereiden’

PodcastYugiro Watanobe raakte bij de aardbeving en daaropvolgende tsunami bij Fukushima in 2011 zijn vader kwijt. Hij geloofde namelijk niet in het feit dat zijn dorp weggevaagd kon worden door een vloedgolf, dat was hem van oudsher verteld. Verslaggever Bob van Huet hoorde het verhaal van Watanobe en vertelt dat in de nieuwste aflevering van Achter het Verhaal.

20.000 doden, meer dan 2500 vermisten. Tienduizenden mensen moesten op stel en sprong hun huis verlaten. De drievoudige ramp bij Fukushima in 2011 was de ergste kernramp sinds Tsjernobyl. Inmiddels krabbelt de provincie ten noorden van Tokio weer op en om het succes te vieren, worden journalisten uitgenodigd om te zien hoe dat gaat.

In Achter het Verhaal praat presentator Kevin Goes deze keer met verslaggever Bob van Huet, die op die uitnodiging inging en in het jaar in aanloop naar de Olympische Spelen in Japan ging kijken in het zwaar getroffen gebied.

Iedere week is er een nieuwe aflevering van de podcast-serie Achter het Verhaal. Abonneren kan via Spotify of Apple podcast.

Volledig scherm
Japan november 2019Beeld bij verhaal Bob van Huet Fukushima voedsel kwaliteit.Yugiro Watanobe - viscooperatieFoto Roberto Maldeno © Roberto Maldeno
 1. Moet dan nou? Een strip met God?
  Waarom

  Moet dan nou? Een strip met God?

  Lezersvraag - Moet dat nou? De afgelopen maand was er veel te doen rondom twee strips van Dirkjan waarin God voorkwam. Dirkjan is een morsige stripfiguur die elke dag nogal onbehouwen door het leven gaat, op de achterpagina van de krant. God is… dat mag u geheel zelf invullen. Ieder heeft daar zijn eigen beeld en gedachten bij, zijn eigen overtuiging, en daar wil de krant zich niet mee bemoeien. Behalve door op te komen voor de vrijheid je geloof te belijden of niet te belijden, zoals ieder zelf wil. De grondwet in Nederland is er duidelijk over, en dat koesteren wij.
 2. Lezers sturen ons aangrijpende brieven over de Hongerwinter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicatesse’ waren
  Podcast

  Lezers sturen ons aangrijpen­de brieven over de Hongerwin­ter: toen suikerbiet en bloembol een ‘delicates­se’ waren

  ,,Het is een taboe-onderwerp,” stelt verslaggever Bob van Huet in de podcast Achter het Verhaal. Veel overlevenden van de Hongerwinter hebben nooit met hun kinderen gesproken over hun ervaringen tijdens de winter van 1944-1945. ,,Dat merkten we ook aan de brieven die we binnenkregen op de redactie. Het is 75 jaar geleden gebeurd. Veel overlevenden voelen ook wel dat als zij hun verhaal nog kwijt willen, dit wellicht het moment is.”