Volledig scherm
Badmeester Zakaria © Foto Ruud Voest

Badmeester Zakaria is dé clubheld van Zwemlust Den Hommel

AD ClubheldZakaria el Mansori is de clubheld van Zwemlust Den Hommel. Het mollige ventje van vroeger helpt nu jeugdige zwemmers hun doelen te bereiken.

De aanbeveling van Laetitia Ouilleet om Zakaria el Mansori te nomineren voor de regionale Clubheld liegt er niet om. „Zakaria staat, ondanks zijn zware baan, altijd klaar voor zijn zwemmers. Hij is integer, heeft humor en een hart van goud. Zelfs een cadeau aan het einde van het seizoen vindt hij moeilijk om aan te nemen”, zegt Ouilleet, wier zoon bij Zwemlust Den Hommel onder El Mansori traint.

Doelen

Quote

Zakaria staat, ondanks zijn zware baan, altijd klaar voor zijn zwemmers. Hij is integer, heeft humor en een hart van goud. Zelfs een cadeau aan het einde van het seizoen vindt hij moeilijk om aan te nemen

De 23-jarige El Mansori, die jeugdtrainer is bij de Utrechtse zwemvereniging, lacht bescheiden als hij wordt geconfronteerd met de woorden van Ouilleet. „Ik haal gewoon veel plezier uit het werken met kinderen. Of ze nu het Europees kampioenschap willen bereiken of hun keerpunt willen verbeteren, ik vind het leuk om ze te helpen hun doelen te realiseren.”

De geboren en getogen Utrechter is kinder- en jeugdpsycholoog in het Wilhelmina Kinderziekenhuis en bij i-psy. Hij kan goed luisteren naar kinderen, zegt hij. „Aan de non-verbale houding van een kind zie ik vaak of er iets is. Zowel in mijn werk als bij de zwemclub ga ik samen met het kind op zoek naar oplossingen. Al heb ik met de zwemmers veel frequenter contact dan met mijn patiënten.”

Zwemmen als passie

Hoe werkt het?
Het AD Utrechts Nieuwsblad is supporter van de amateursport in de regio. Met de campagne Clubhelden van de Amateursport zetten we clubs en hun helden in het zonnetje. De winnende held ontvangt 10.000 euro voor de club. Doe mee, stem op je favoriete Clubheld en maak kans op een reis naar Liverpool met twee tickets voor Liverpool - Chelsea, aangeboden door voetbalreizen.com. Ga naar ad.nl/clubheld en stem tot 30 november 12.00 uur.

El Mansori geeft vijf dagen per week training in zwembad De Krommerijn en Den Hommel. Alleen op donderdag en zondag heeft hij een ‘vrije’ dag, al reist hij op zondag regelmatig met zijn pupillen naar zwemwedstrijden. Hoeveel uren kost hem dat per week? „Dat houd ik niet bij. Zwemmen is nu eenmaal mijn passie. Als jong jochie was ik best wel mollig. Nadat ik mijn A-, B- en C-diploma had gehaald, volgde ik allerlei cursussen zwemvaardigheid. Toen mijn achterneefje Soufian door ZV Utrecht werd gevraagd om bij hen te komen trainen, vroeg ik heel brutaal of ik ook mee mocht doen.”

El Mansori was geen toptalent. Dankzij een groeispurt en vele trainingsuren werd hij wél slanker. Toch was hij op 16-jarige leeftijd het plezier in het zwemmen verloren. „Veel vrienden waren overgestapt naar andere verenigingen en ik stopte. De coach vroeg of ik hem wilde assisteren bij de trainingen.” El Mansori, toen vwo-scholier, hapte toe. De coach kon echter nauwelijks op hem rekenen. El Mansori was niet gedisciplineerd genoeg.

Dat veranderde in oktober 2012, toen de bewuste zwemcoach werd opgepakt, omdat hij kinderporno bezat. Het nieuws sloeg een krater in het zwembad. ZV Utrecht zat ook plots zonder trainer. „De club voelde als een familie. Samen met Geke Hasperhoven en iemand van zwemclub Fuut hielden we de club draaiende. Aan het einde van het seizoen vroeg ik aan Zwemlust of ze plek hadden voor tien, vijftien kinderen.”

Sindsdien behoort hij tot de Zwemlust Den Hommel-familie. „Ik geef geen zwemles, maar zwemtraining. De kinderen komen hier omdat ze iets willen bereiken. Plezier staat op één, er is zeker tijd voor grapjes. Maar er moet wel gewerkt worden. Of ik ambities heb? Het zou gaaf zijn een kampioen op te leiden, maar ik kom hier niet om mijn ego op te krikken.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht