Volledig scherm
© Guus Schoonewille

Geteste frietzaken in de provincie Utrecht

friettestHet Swolsch Friethuys in Zwolle is de grote winnaar van de AD Friettest. Voor de lekkerste friet in de regio Utrecht moet je dit jaar naar Wijk bij Duurstede, waar Tiggie’s Corner op plek 19 prijkt.

In de provincie Utrecht zijn voor de AD Friettest 2017 zestien frietzaken getest, waarvan de helft een 8 of meer scoort. Niet slecht dus. 

Manneken Pis

Uit de test blijkt dat Utrechts bekendste frietzaak Manneken Pis het er lelijk bij laat zitten. Deze zaak stond ooit bekend als beste frietadres van Utrecht. Maar is nu afgegleden naar plaats 74.

Het laagst scoort de McDonald’s aan Nieuweweg Noord in Veenendaal: Met cijfer 3,5 op plek 136. 'Droog, slap, smakeloos. Bedroevend dat hier generaties mee opgroeien', aldus het juryrapport.

De volledige uitslagenlijst van de AD Friettest vind je hier.

Tiggie's Corner.
Volledig scherm
Tiggie's Corner. © Google Streetview

Plek 19: Tiggie’s Corner (cijfer: 9). Veldpoortstraat 16, Wijk bij Duurstede

Vertrouwd adres waar het altijd goed toeven is. Hier weten ze waarmee ze bezig zijn en dat proef je. Panelleden blijven proeven. Een teken dat het prima in orde is.

Plek 22: De Pieper (cijfer: 9). Biltstraat 83, Utrecht

De Pieper.
Volledig scherm
De Pieper. © Google Streetview

Deze nieuwe zaak geeft direct een visitekaartje af. Mooie prestatie. Als de kern iets minder droog was geweest, was een nog hogere klassering een feit. Krokante korst.

Plek 30: Gare du Sud (cijfer: 9), Oosterkade 30, Utrecht

Gare du Sud.
Volledig scherm
Gare du Sud. © AD

Mede dankzij de zelfgemaakte mayonaise weer zo’n pareltje in frietland. Mooi knapperig van buiten, van binnen smeuïg. Chique zaak en dat straalt af op de friet.

Plek 34: Frites Company (cijfer: 8.5). Kerkplein 29, Woerden

Ondanks stroomstoring behoudt verkoper zijn goede humeur. Levert keurig krokant frietje. Sommige panelleden proeven iets bitters. Anderen willen daar niet van weten.

Patates
Volledig scherm
Patates © Patates.

Plek 40: Patates (cijfer: 8.5). Eemplein 4, Amersfoort

Voor het zoveelste jaar op rij is Patates van in Amersfoort geteste zaken hét verkooppunt. Smakelijk dooretertje met lekkere krokante korst. Ruime keuze uit sauzen. 

Plek 51: Vis'n Friet (cijfer 8,5). Vismarkt 14, Utrecht

Vis 'n Friet.
Volledig scherm
Vis 'n Friet. © Google Streetview

Aardappel met schil, dat geeft toch een andere smaak. De meeste friet is mooi krokant. Enthousiast stel staat met passie in nieuwe zaak. Tevens verkoop van kibbeling.

Plek 56: Eat & Joy (cijfer: 8). Voorheuvel 6, Zeist

Eat & Joy.
Volledig scherm
Eat & Joy. © Eat & Joy

Smakelijk, maar de knapperigheid van de korst varieert. Sommige frietjes zijn uitgesproken slap, andere lekker krokant. De aardappel heeft een zoete nasmaak.

Plek 60: De Frietzaak (cijfer: 8). Voorstraat 43, IJsselstein

De Frietzaak.
Volledig scherm
De Frietzaak. © AD

Goed van smaak, maar bij een van de bezoeken veel frieten met blauwrot. Mag eigenlijk niet worden verkocht. Een beginnersfoutje? Wees streng tegen leverancier.

Plek 74: Manneken Pis (cijfer: 7). Steenweg 2, Utrecht

Manneken Pis
Volledig scherm
Manneken Pis © AD

Deze zaak stond ooit bekend als beste frietadres van Utrecht. Maar zoals Duitsers zeggen: ‘Das war einmal.’ Korst niet knapperig, friet aan de droge kant. Veel kleine stukjes.

Plek 79: Snackbar De Hoefslag (cijfer: 6.5). Violenstraat 71, Amersfoort

De Hoefslag
Volledig scherm
De Hoefslag © Google Streetview

Die grote spin op de vloer hebben we niet gezien. Het gaat tenslotte om de friet. Dun gesneden, krokante korst, maar heeft voor de rest weinig smaak. Buikvulling.

Plek 89: Cafetaria Matthaeus (cijfer: 6). Antonius Matthaeuslaan 14, Utrecht

Matthaeus.
Volledig scherm
Matthaeus. © Google Streetview

Voorspelbaar: te lang gebakken fabrieksfriet krijgt een harde korst. Friet is vanbinnen vaak droog, melig en heeft weinig aardappelsmaak. Wel vriendelijke bediening.

Plek 97: Cafetaria/Snackbar De Hagen (cijfer: 5.5), Vijfheerenlanden 61, Vianen

De Hagen.
Volledig scherm
De Hagen. © Google Streetview

Creatief doen met tuinkruiden, dé manier hier om de keizer kleren te geven. Slappe korst en geen aardappelsmaak meer te proeven. Eens maar nooit weer.

Plek 99: Cafetaria De Wacht/Lam en Chau (cijfer: 5.5). IJsselvere 9, Oudewater

De Wacht
Volledig scherm
De Wacht © Google Streetview

Verkoper is meer met zijn telefoon bezig dan met zijn klanten of friet. De patat is veel te lang gebakken en smaakt ronduit vies en erg droog. Heel snel vergeten.

Plek 110: Bij Chris (cijfer 5). Amersfoortseweg 13, Doorn

Bij Chris.
Volledig scherm
Bij Chris. © Google Streetview

Een aanbevolen adres voor liefhebbers van eetbaar karton. Friet is erg droog en melig. Heeft kraak noch smaak. Dit frietje is de liefhebber een doorn in het oog.

Plek 127: Cafetaria Sabrina (cijfer 4,5), Kauwenhof 2, Nieuwegein

Sabrina.
Volledig scherm
Sabrina. © Google Streetview

Ligt het aan de straatnaam? Aan het Kauwenhof valt voor mensen bitter weinig weg te kauwen, voor kauwen des te meer. Deze friet is beslist oneetbaar. Bagger.

Plek 136: McDonald’s (cijfer 3,5), Nieuweweg Noord 266, Veenendaal

McDonalds Veenendaal
Volledig scherm
McDonalds Veenendaal © Google Streetview

De bekende dunne friet waarover wordt verteld dat deze kunstmatig geel wordt gemaakt. Droog, slap, smakeloos. Bedroevend dat hier generaties mee opgroeien.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht