Volledig scherm
PREMIUM
© RUBEN OREEL

Op de gezonde tour met fopfriet

patatje gezondHet hunkeren naar zo’n zak friet begint al vroeg. Vraag kinderen wat ze het liefst eten en bijna de helft van hen zegt: patat. Helaas word je van gefrituurde aardappelen dik. Als je álles hebt geprobeerd en je wilt dat je koters nu echt een keer groente eten, fop ze dan met patat zonder piepers.

Simpel gezegd: als aardappelen worden gefrituurd, gaat er water uit en komt er olie in. De aardappel zelf bevat weliswaar geen vet, maar wel zetmeel. Deze snelle koolhydraten worden door je lichaam omgezet in glucose, wat een piek in je bloedsuikerspiegel veroorzaakt. Bij een piek hoort een dip, waardoor je lichaam gaat hunkeren naar suikers of koolhydraten. Dat is ook de reden waarom je patat of ‘gefrituurde suikers’ met mate moet eten. Van andere zetmeelrijke voedingsmiddelen als pasta en rijst kun je tenminste een volkoren variant kiezen. Van aardappelen niet. Maar er zijn wel alternatieven.