Volledig scherm
© Rick Arnold

De volledige uitslag van de Haringtest

Waar haal je de beste Hollandse Nieuwe en welke vishandel kun je beter overslaan? Het AD zocht het voor je uit. Klik hier voor de volledige uitslagenlijst.

Zo komt de test tot stand

Van 15 tot en met 30 juni koopt het AD op  144 adressen verspreid over heel Nederland vier Hollandse nieuwe per adres. Direct na aankoop meten de keurmeesters met een geijkte thermometer in twee haringen de temperatuur. De laagst gemeten temperatuur wordt genoteerd. Warenwettelijk mag de temperatuur maximaal 7 °C bedragen, een werktemperatuur van maximaal 4 °C is beter. De twee haringen waarin niet is gemeten, worden in een steriele zak verpakt, gecodeerd, gewogen en onmiddellijk op droogijs ingevroren op een temperatuur van -79 °C, in afwachting van transport naar het laboratorium.

De keurmeesters beoordelen de overgebleven haringen op de kwaliteit van het schoonmaken, de geur, uiterlijk buitenzijde, uiterlijk binnenzijde, het zoutgehalte, de mate van rijping en smaak. Dit resulteert in een voorlopig cijfer. Het door de Raad voor Accreditatie geaccrediteerde laboratorium Eurofins | LabCo onderzoekt na ontdooiing de monsters op het mesofiel en psychrotroof kiemgetal. Dat meet de bacteriën die van nature op haring voorkomen en geeft een indicatie van de mate van bederf van het product. Ook kijkt Eurofins | LabCo naar de eventuele hoeveelheid aan Enterobacteriaceae en Staphylococcus ­aureus. Aanwezigheid duidt op een nabesmetting, bijvoorbeeld door niet de handen te wassen na toiletbezoek of door neuspeuteren. Ook vervuilde snijplanken en messen kunnen een bron van besmetting zijn.

Tot slot bepaalt Eurofins | LabCo het vetpercentage in de filet. Daarvoor bestaat geen wettelijke norm, maar een vetpercentage van 16 in de gehele vis wordt als het minimum voor maatjesharing beschouwd. Het vetpercentage in de filet ligt ongeveer 4 tot 6 procent lager dan in de gehele haring. De AD Haringtest is een momentopname. Na het opmaken van een voorlopige eindstand werden de bedrijven uit de top 10 een tweede keer bezocht.