Volledig scherm

Rotterdam terug op tweede plaats misdaadmeter

Rotterdam stijgt van plek van 3 naar plek 2 in de AD Misdaadmeter, alleen Amsterdam scoort slechter. Ook Schiedam staat in de top 10 van onveilige gemeenten.

In Rotterdam daalde weliswaar het aantal aangiften op veel van de tien veelvoorkomende delicten die meetellen voor de Misdaadmeter, maar de afname ging er niet zo hard als landelijk. Bovendien waren er afgelopen jaar meer overvallen: van 125 naar 153 , een stijging van ruim 22 procent. Ook waren er meer gevallen van mishandeling (plus 2 procent).

De kans om op straat beroofd te worden blijft daarnaast hoog in Rotterdam: afgezet naar 10.000 inwoners is alleen in Amsterdam het aantal straatroven hoger.

Ook in buurgemeente Schiedam, vorig jaar nog 13de op de ranglijst, steeg het aantal mishandelingen en straatroven.

Vlaardingen stijgt ook op de lijst: van plek 31 naar 27. In Vlaardingen kwamen meer autodiefstallen voor en waren er meer aangiftes en meldingen straatroof en bedreiging.

Indammen

Over heel Nederland gemeten hebben we steeds minder last van ‘lichte’ criminaliteit, maar blijft het indammen van zwaardere delicten achter. Zo waren er vorig jaar 18 procent minder meldingen en aangiftes van zakkenrollen en inbraken uit schuurtjes en garages, maar nam het aantal overvallen met slechts een kleine 3 procent af en het aantal mishandelingen met nog geen 5 procent.

Eerste plaats

Ook in Amsterdam daalden de criminaliteitscijfers, maar lang niet hard genoeg om van de eerste plaats af te komen in de Misdaadmeter. Die ranglijst, die vandaag in zijn geheel op de site van deze krant wordt gepubliceerd, wordt samengesteld aan de hand van aangiftecijfers van de politie van tien delicten die veel impact hebben op het veiligheidsgevoel in de woonomgeving. Van inbraak tot autodiefstal, van zakkenrollen tot overvallen.

Sommige delicten kwamen het afgelopen jaar zelfs meer voor dan in Amsterdam: er werden meer auto’s gestolen (een toename van 15 procent ten opzichte van 2016), er hadden meer overvallen plaats (+ 5 procent) en meer mensen werden slachtoffer van woninginbraak (+ 4 procent).

Het Brabantse Woudrichem is de veiligste gemeente van het land. Straatroven en overvallen komen er niet voor, net als een jaar eerder werden er precies twee gevallen van zakkenrollen gemeld. Alle andere delicten namen af.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam