Volledig scherm
PREMIUM
© Ruben L. Oppenheimer

Zedendelinquent ziet er
zelden uit als 'de vieze man'

De bankdirecteur, de opa, de vader van het vriendinnetje. Iedereen kan een zedendelinquent zijn. En ze slaan vaak toe in hun eigen omgeving, onder de mensen die ze kennen.

Quote

Eén moment van opwinding zorgde dat hij alles kwijt raakte

Yet van Mastrigt, Zedenexpert nationale politie

Yet van Mastrigt ziet de bankdirecteur nog voor zich, die in dat ene moment van opwinding alles vergooide. Zijn baan, zijn huis, zijn relatie, zijn gezin. Hij was het, die het vriendinnetje van een dochter bij hem op schoot zo betastte, dat hem verkrachting ten laste werd gelegd. ,,Eén moment van opwinding zorgde dat hij alles kwijt raakte.''

Dat kan Van Mastrigt, voormalig zedenrechercheur en nu zedenexpert bij de nationale politie, mateloos fascineren. Hoe kan het toch, dat zo iemand zoiets doet? ,,Seksuele opwinding zorgt kennelijk dat het brein wordt lamgelegd. De gevolgen tellen dan niet.''

Want daders, dat zijn echt niet alleen doorgewinterde viezeriken. Natuurlijk kent ze als zedenrechercheur ook de pedofiel, die zegt dat het kind het fijn vond, of er zelfs om vroeg. Er zijn de wanhopige daders, die zich afvragen hoe ze van zo’n verwerpelijke voorkeur kunnen afkomen. Net zoals de doorgewinterde seriedader.

  1. Bekende boerenactivist na tractor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbeleid’
    video

    Bekende boerenacti­vist na trac­tor-ravage: ‘Mijn vader pleegde zelfmoord om landbouwbe­leid’

    De 30-jarige Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, is weer op vrije voeten nadat hij maandag werd aangehouden voor betrokkenheid bij een levensgevaarlijk incident met een trekker in Groningen. Hij blijft verdacht van openlijke geweldpleging, maar houdt vol onschuldig te zijn. ,,Ik moest gewoon in Groningen zijn. Voor mezelf, de boeren en voor mijn vader.”