Volledig scherm
iPhone XR © Reuters

Apple vs. Samsung: Strijd tussen (toch wel dure) budgetmodellen

De concurrentie tussen Samsung en Apple is bikkelhard. Net als de techgigant uit Cupertino dat eind vorig jaar deed met de iPhone XR, lanceert Samsung met de Galaxy S10e een betaalbaardere variant van haar topmodel. Wat zijn de verschillen?

In de VS is de adviesprijs voor beide toestellen dezelfde, maar bij ons is de iPhone XR (850 euro) duurder dan de Samsung Galaxy S10e (750 euro). Die laatste heeft met 128 GB wel twee keer zoveel opslagruimte als de iPhone (die meerdere uitvoeringen heeft, maar wij nemen voor het gemak het goedkoopste model). 

Wat ze gemeen hebben, is dat ze allebei de specificaties overnemen van hun grote broers, de iPhone XS en de Galaxy S10+. Om de prijs te drukken - het bestaansrecht van de budgetmodellen - moesten er uiteraard concessies worden gedaan. De Galaxy S10+ kost bij ons 999 euro, terwijl de adviesprijs van de iPhone XS 1.159 euro is. De opstap naar het vlaggenschip is dus kleiner bij Samsung dan bij de iPhone.

De gebruiker kiest vaak in functie van het besturingssysteem. De iPhone XR draait op iOS 12, terwijl de Galaxy S10e One UI heeft, gebouwd op Android 9 Pie. Dat is volgens een reporter van The Verge ‘de beste software die Samsung ooit op een smartphone zette’. Maar ook hier is geen duidelijke winnaar: wie van het ene naar het andere merk switcht, zal ongetwijfeld in beide gevallen snel met het nieuwe toestel overweg kunnen. Het is dus een kwestie van eigen voorkeur. 

Snelheidsduivels

Beide smartphones hebben de recentste processors aan boord, die ook de motor van de duurdere broers zijn: Snapdragon 855 voor de Galaxy, de A12 Bionic voor de iPhone. Wél is er bespaard op schermresolutie, geheugen en opslagcapaciteit, telkens in het nadeel van Apple, maar dat is geen verrassing. De iPhone XR (6,1 inch) heeft een groter scherm dan de Samsung Galaxy S10e (5,8 inch), maar weegt ook meer: 194 vs. 150 gram.

De batterij van de Samsung (3,100mAh) is iets forser dan bij Apple (2,945mAh). Beide kunnen draadloos worden opgeladen. Apple gooit traditioneel minder werkgeheugen in het toestel (3 GB) dan Samsung (6 of 8 GB). Fans van de hoofdtelefoonaansluiting kunnen dan weer enkel nog bij Samsung terecht. Op papier wint Samsung het in het departement van de cameralenzen, maar in de praktijk is het verschil niet zo groot. Kortom, het is toch vooral een kwestie van voorkeur.

Volledig scherm
Samsung Galaxy S10e © Reuters

Poll

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

Wat vind jij het belangrijkste aan een smartphone?

  • De camera (15%)
  • De schermkwaliteit (12%)
  • Het gewicht (1%)
  • Het formaat (12%)
  • De snelheid (28%)
  • Veiligheid en privacy (32%)
7355 stemmen