Usb-stick (r) tegenover een externe ssd.
Volledig scherm
Usb-stick (r) tegenover een externe ssd. © Hardware Info

Dit zijn de beste goedkope en snelle usb-sticks

Ondanks de opkomst van de cloud en de externe ssd’s, is een usb-stick voor velen nog altijd de snelste en gemakkelijkste manier om gegevens over te zetten van het ene apparaat naar het andere. Denk maar aan dat ene schoolproject of de vakantiefoto’s van vorig jaar. Wij bekeken samen met techsite Hardware Info de beste usb-sticks voor de juiste prijs.

Meer informatie? Lees dan de gehele test op Hardware Info, waar je nog meer testresultaten kan raadplegen.

Goedkope 256GB usb-stick

Intenso Speedline.
Volledig scherm
Intenso Speedline. © Hardware Info

Een goedkope usb-stick betekent tegenwoordig zeker niet meer altijd een kleine hoeveelheid opslag: je hebt al een 128GB stick voor twee tientjes.

De beste keuze voor een goedkope usb-stick van 256 GB is volgens onze tests de Intenso Speed Line 256GB, die er wellicht enigszins spartaans uitziet, maar voor dit geld bijzonder hoge snelheden haalt. Vooral lezen doet hij lekker snel met een dikke 150 MB/s, al vallen ook de schrijfsnelheden van rond de 100 MB/s niet tegen.

Goedkope 128GB usb-stick

Sandisk Cruzer Ultra.
Volledig scherm
Sandisk Cruzer Ultra. © Hardware Info

Een usb-stick van 128 GB is al gauw een stuk langzamer, doordat er intern naar minder geheugenchips kan worden geschreven. In deze capaciteit is de Sandisk Cruzer Ultra Flair 128GB onze aanrader, met zeer aardige leessnelheden van rond de 140 MB/s. De schrijfsnelheid ligt met amper 50 MB/s wel een stukje lager.

Beste snelle USB-stick

Sandisk Extreme.
Volledig scherm
Sandisk Extreme. © Hardware Info

De beste keuze voor een snelle usb-stick is volgens onze tests met enige afstand de Sandisk Extreme Pro. Deze flashdrive is de meest high-end stick in het aanbod van Sandisk en onderscheidt zich niet alleen met de luxere metalen behuizing, maar vooral ook door de veel hogere snelheden. In de praktijktests noteren we snelheden van rond de 350 MB/s, in de synthetische tests wordt zelfs de 450 MB/s aangetikt.

Beste mini USB-stick

Sandisk Ultra Fit.
Volledig scherm
Sandisk Ultra Fit. © Hardware Info

Laten we eerlijk zijn - een piepkleine mini usb-stick koop je vooral voor het gebruiksgemak. Vaak zijn ze zo klein dat je ze zonder problemen in je laptop kunt laten steken, en ook voor aan je sleutelbos zijn ze uitstekend geschikt. Qua prestaties doen ze het echter een stuk minder dan hun grotere broers.

De beste keuze voor een mini usb-stick is volgens onze tests de Sandisk Ultra Fit. Lezen doet deze stick nog altijd lekker vlot, maar aan de schrijfsnelheid van hooguit enkele tientallen MB’s per seconde merk je wel dat je met een mini-flashdrive te maken hebt. Maar goed, klein is-ie dan ook zeker, met een lengte van nog geen drie centimeter inclusief de usb-connector.

Zo test Hardware Info usb-sticks en externe ssd’s

Om te beginnen draaien we Crystal Disk Mark en Atto, gratis zogeheten ‘benchmarks’ (prestatietests) die je ook eenvoudig zelf thuis kan draaien. Daarnaast doen we een aantal real-world tests die de prestaties in de praktijk tonen. Daarbij lezen en schrijven we zowel grote als kleinere bestanden, om zowel het kopiëren van bijvoorbeeld een groot videobestand als het verwerken van documenten of foto’s te simuleren.