Burgemeester bij voedselbank in ‘vergeten dorp’: ‘Mooi werk’

Pauline Krikke, die sinds 17 maart officieel burgemeester van Den Haag is, krijgt van AD-lezers een toer door de stad. AD-lezer Leo van Rhenen (78) vond dat de voedselbank in Molenwijk niet overgeslagen kon worden tijdens deze rit. ,,Het is een vergeten deel van de stad, dat de burgemeester móet zien.’’

Middenin Molenwijk in Laak heeft Leo in een verzamelgebouw zijn voedselbank zitten. Daar komen 135 gezinnen iedere week een voedselpakket ophalen. ,,Molenwijk heeft dezelfde bevolkingssamenstelling als de Schilderswijk, maar nooit dezelfde aandacht gekregen’’, vertelt hij aan Krikke als motivatie van de start van de voedselbank. ,,Er zijn tegenwoordig mensen die al zes à zeven jaar bij de voedselbank komen.’’

Hij laat een pakket aan de burgemeester zien. Geïnteresseerd neemt zij de inhoud waar. ,,Het mooie aan de voedselbank is dat mensen een aanvulling krijgen op hun leven en op wat zij kunnen betalen. Het doet mensen verlammen als je geen voedsel kunt krijgen en daar helpt de voedselbank bij. Ook mooi dat er producten worden gebruikt die anders worden weggegooid’’, concludeert burgemeester Krikke.

Patricia Troudes staat naast Leo. Zij komt al zo’n negen jaar bij de voedselbank om een pakket op te halen. Zij heeft als gymdocent gewerkt bij het bedrijf Welzijn, dat failliet ging. Daar kwamen gezondheidsproblemen bij. ,,Ik had nooit gedacht dat ik bij de voedselbank zou komen’’, vertelt de dame. Geïnteresseerd hoort Krikke het verhaal aan. ,,Ik vind de burgemeester hartelijk en meedenkend. Het is het beeld dat ik al van haar had, en die is nu min of meer bevestigd’’, blikt Patricia terug op het gesprek.

De voedselbank is één van de stops van de AD-toer door Den Haag met Krikke. Op de Haagse Markt liep zij een rondje met Nel Kames, die een bloemenkraampje heeft op de iconische markt. Daar maakte de burgemeester kennis met marktlui en leerde zij Appie de schoonmaker kennen. 

Volledig scherm
Burgemeester in de voedselbank © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag