Krikke neemt kijkje op Haagse Markt: ‘Een eer om hier te zijn’

De plek waar de kersverse burgemeester van Den Haag écht naartoe moest, was volgens AD-lezers de Haagse Markt. Vandaag nam AD Haagsche Courant Pauline Krikke mee naar de plek waar zand en veen samenkomen. Nel van bloemenkraam Kames kreeg de eer om Krikke rond te leiden op ‘de beste markt van het land’. Daar ontmoet Krikke de 92-jarige vader van Nel.

Lachend begroet de Haagse marktvrouw Nel Kames (61) de nieuwe burgemeester. Met haar bloemenkraam, waar zij al vanaf haar vierde rondhuppelt, begint de Haagse Markt. Krikke reageert opgetogen. ,,Het is een eer om hier te zijn.’’ Ze benoemt wat een hoge kwaliteit de markt heeft.

Bij de bloemenkraam zit de 92-jarige vader van Nel. ,,Hij heeft goede en minder goede dagen’’, vertelt de marktvrouw over haar vader. Hij begint volgens Nel een beetje te dementeren, maar dat houdt de man niet tegen om in de kraam schreeuwend bloemen aan de man te brengen. ,,Iedereen kent hem op de Markt’’, glimlacht de Haagse vrouw. Met tranen in de ogen maakt hij kennis met de burgemeester. Krikke maakt kennis met het boegbeeld. ,,Geweldig dat u nog zo mooi de waar aanprijst. Dat ik de oudste kraamhouder mag ontmoeten, dat is míjn eer.’’

De entourage gaat verder over de Haagse Markt. Om het hoekje staat Appie. Hij maakt de Haagse Markt schoon en heeft jongeren uit de Schilderswijk bij hem in dienst. ,,Alles komt hier: arm en rijk, moslim en niet-moslim. Als het hier kan, kan het in heel Nederland’’, vertelt hij enthousiast.

De HTM-woordvoerster kijkt op haar klokje. Er kan maar een klein deel van de markt bekeken worden, want de tram die ons naar de volgende bestemming van de toer brengt, staat gereed. De burgermoeder krijgt nog een kijkje bij de voedselbank, zal langs Europol gaan en brengt een bezoekje aan Scheveningen. 

Volledig scherm
Nel met de burgemeester © AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag