Volledig scherm
De Rotterdamse ex-wethouder Adriaan Visser tijdens een persconferentie over het rapport van de Rekenkamer met betrekking op de gemeentelijke digitale informatiebeveiliging. ANP MARCO DE SWART © ANP

‘VVD wilde Feyenoord City pikken’

Coalitiegenoten wilden profiteren van de onverwachte misère van voormalig wethouder Adriaan Visser. De D66-bestuurder is afgelopen dinsdag pas opgestapt nadat hij onder druk werd gezet een deel van zijn portefeuille af te staan, melden bronnen. De verhoudingen binnen de Rotterdamse coalitie zijn gespannen.

Hoewel wethouder Visser dinsdag in zijn ontslagbrief schreef dat hij begrip en steun kreeg van zijn collega-wethouders, is vlak voor zijn aftreden een keihard spel om de macht gespeeld.

Zo peilde de VVD of een offer in ruil voor steun tot de mogelijkheden behoorde. Visser zat in een bijzonder lastig parket, omdat hij had opgebiecht vertrouwelijke informatie te hebben toegespeeld aan de media. Bronnen melden dat de liberalen Feyenoord City wel een mooi gebaar leek.

Volledig scherm
Ook CDA-fractievoorzitter Christine Eskes heeft toegegeven een document over het Schiekadeblok-dossier met journalisten te hebben gedeeld. © CDA
Quote

Vlak voor Vissers aftreden is een keihard spel om de macht gespeeld

Voor Visser was deze koehandel onaanvaardbaar. Hij bestiert dit dossier sinds 2014, toen hij begon als wethouder. Feyenoord City geldt als uitermate lastig, met veel maatschappelijke weerstand, maar ook als prestigieus. Ook GroenLinks wilde dat hij afstand deed van Feyenoord City, dat was omdat zijn rol moeilijk te verenigen zou zijn met de kritiek in het rekenkamer-rapport over het Schiekadeblok.

De verhoudingen binnen het college (VVD, D66, GroenLinks, PvdA, CDA en ChristenUnie-SGP) zijn sinds deze tumultueuze week gespannen. Zeker nu ook CDA-fractievoorzitter Christine Eskes heeft toegegeven een document over het Schiekadeblok-dossier met journalisten te hebben gedeeld. Ook dit kwam voor een deel van de coalitie als een grote verrassing.

Al langer waren er geruchten dat vanuit het college was gelekt naar de pers. In een bijeenkomst afgelopen maandag op de kamer van VVD-wethouder Bas Kurvers zijn de roddels nog expliciet besproken. Dat was tijdens het overleg met de coalitiewoordvoerders over het Schiekadeblok. PvdA-fractievoorzitter Co Engberts bracht het ter tafel, maar niemand zei van meer te weten. Pikant is dat ook Eskes bij dit overleg aanwezig was.

Aan het roer

Quote

Onzin

Vincent Karremans, VVD

VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans ontkent Feyenoord City te hebben gevraagd in ruil voor steun. ,,Onzin’’, is zijn korte reactie. Wel heeft de partij het dossier in ieder geval tijdelijk te pakken. Wethouder Kurvers heeft het onder zijn hoede. Maar D66-fractievoorzitter Chantal Zeegers heeft al duidelijk gesteld dat ‘alle posten uit de portefeuille van Adriaan Visser van D66 zijn én blijven’.

Visser was veruit de belangrijkste wethouder in het college, dat pas sinds juli aan het roer is. Hij was verantwoordelijk voor Financiën, Haven, Organisatie en de zware post Grote Projecten – waaronder Feyenoord City. D66 heeft aangegeven een aantal weken nodig te hebben om een opvolger voor Visser te vinden.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6194 stemmen