Volledig scherm
Commissaris van de koning Jaap Smit wil niet zeggen of hij vindt dat de Alphense burgemeester Spies inkomen uit bijbanen zou moeten afstaan. © Frank jansen

Commissaris Smit mengt zich niet in debat over bijverdiensten van Alphense burgemeester Spies

Commissaris van de Koning Jaap Smit mengt zich niet in de discussie over de nevenverdiensten van de Alphense burgemeester Spies. ,,Het is een zaak van de Alphense gemeenteraad en de burgemeester”, meent Smit.

Een grote meerderheid van de Alphense raad oordeelde zaterdag in een speciaal ingelaste spoedvergadering dat Spies ongeveer een ton aan bijverdiensten die zij volgens een lokale gedragscode had moeten afstaan toch mag houden.

Spies heeft steeds benadrukt dat zij zich houdt aan de Gemeentewet, die bepaalt dat zij 14 procent van haar jaarsalaris (in de buurt van anderhalve ton) mag bijverdienen. De Gemeentewet zou boven de bijna zes jaar geleden opgestelde lokale gedragscode voor bestuurders (burgemeester, wethouders, maar ook raadsleden) gaan.

Omzeilen

De burgemeester wordt door de Kroon benoemd, op voordracht van de gemeenteraad. Het is (mede) aan CdK Smit om in de gaten te houden hoe burgemeesters functioneren. Over de handelwijze van Spies wil hij zich desgevraagd niet uitlaten. Smit wil dus niet zeggen of hij vindt dat Spies zich aan de regels heeft gehouden en geld zou moeten terugbetalen.

Ook de vraag of Spies na alle commotie beter met haar bijbanen kan stoppen omzeilt hij. Hij verwijst alleen naar de Gemeentewet. ,,Daarin staat hoe het zit met openbaarmaking van en opgeven van verdiensten uit nevenfuncties.”

Smit wil slechts kwijt dat hij ‘kennis heeft genomen’ van de berichtgeving en het debat over Spies’ nevenverdiensten. ,,Vanzelfsprekend is hierover contact geweest met de burgemeester. Maar ik heb contact met alle burgemeesters in Zuid-Holland.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195