Volledig scherm
PREMIUM
Columnist Dennis Captein. © Julia Captein

‘De politici stonden met hun mond vol tanden, zij kenden de code evenmin’

ColumnIn een uithoek van het Alphense gemeentearchief lag de Gedragscode voor Bestuurders weg te stoffen. Niemand die er acht op sloeg. Zelfs de raadsleden die destijds bij the making off in 2014 betrokken waren geweest, hadden de code uit hun geheugen gewist.

Quote

Waren zij vrijdag bij het overleg geweest, hadden ze gedwee geknikt en was iedereen weer eensgezind doorgegaan

Dennis Captein

Wat is het verhaal? In Nederland hebben we een Gemeentewet. Daarin staat dat burgemeesters en wethouders tot een bepaalde hoogte bijverdiensten mogen hebben. Dat geld mogen zij houden. Echter, in Alphen is er tevens een gedragscode die zegt dat bestuurders al hun inkomsten uit nevenactiviteiten in de gemeentekas moeten storten. Wat raar is, want de Gemeentewet staat boven de gedragscode. Dus wat is die code dan waard?

Afijn, ook burgemeester Spies wist niets van die code af. Haar neveninkomsten hield ze daarom in eigen zak. Een journalist van deze krant wees haar vorige week vrijdag op de code. Spies schrok en riep nog diezelfde dag de fractieleiders bijeen om openheid van zaken te geven. De aanwezige politici stonden met hun mond vol tanden, want zij kenden de code evenmin.