Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies. © Martin Sharrott Fotografie

Extra raadsvergadering over bijverdiensten burgemeester Spies na nieuwe AD-onthullingen

De Alphense gemeenteraad houdt een nieuw debat over de bijverdiensten van burgemeester Liesbeth Spies (CDA). Dit naar aanleiding van onthullingen in AD Groene Hart van afgelopen weekeinde.

Het debat vindt waarschijnlijk volgende week woensdag, 22 januari, plaats. Daarover wordt vanavond een beslissing genomen. De SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen hebben het debat aangevraagd. De VVD steunt dit verzoek.

SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen gaan de andere partijen tijdens dat debat voorstellen het Amersfoortse onderzoeksbureau BING, Bureau Integriteit Nederlandse Gemeente in de arm te nemen. Dat bureau is  gespecialiseerd in fraude- en integriteits-onderzoek. 

150.000 euro bijverdiensten 

Zij stellen voor twee afzonderlijke onderzoeken te laten doen. Een bestuurlijk-juridisch onderzoek naar de gedragscode van Alphen. Die code verplichtte burgemeester Spies al haar neveninkomsten in de gemeentekas te storten. Spies weigerde dat omdat naar haar zeggen de code in strijd is met de Gemeentewet. Spies verdiende 150.000 euro bij de afgelopen vijf jaar. Haar jaarsalaris als burgemeester bedraagt 148.000 euro.

Het andere onderzoek zou moeten gaan naar mogelijke integriteitsschending door het college van burgemeester en wethouders. Vermoedelijk gaat het hier om de zogenoemde zwembadkwestie. Fractie-voorzitter André de Jeu van Nieuw Elan, de grootste coalitiepartij, heeft zich in 2016 persoonlijk bemoeid met de offerte, die het bedrijf De Thermen 2 heeft ingediend bij een inschrijving. Nieuw Elan-wethouder Gert-Jan Schotanus gaat binnen het college nu over het zwembad.

Vanavond vindt er naar aanleiding van de publicaties in het AD een extra vergadering plaats van de fractievoorzitters achter gesloten deuren in het stadhuis. Hier zal burgemeester Spies nieuwe mededelingen doen.

Achterkamertjespolitiek

Daarnaast gaat Nieuw Elan haar vragen hoe het zit met de kosten van twee communicatiebureaus. Deze zijn ingehuurd om imago-schade voor burgemeester Spies te beperken. Onduidelijk is of Spies die bureaus uit eigen zak betaalt of dat de gemeente Alphen dit voor zijn rekening neemt.

De fracties van SP, RijnGouweLokaal en Beter Alphen boycotten dit vertrouwelijke beraad. ,,De inhoud van de artikelen in het AD geeft aanleiding tot een openbaar debat‘’, schrijven zij in een persverklaring. ,,Een besloten overleg behoort in dit proces niet plaats te vinden, ten einde alle schijn van achterkamertjes te vermijden.‘’