Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Liesbeth Spies van Alphen aan den Rin tijdens het debat in de gemeenteraad over het afdragen van haar neveninkomsten. Links wethouder Gerard van As. © John van der Tol

Gooit Liesbeth Spies met bijbanen haar eigen glazen in?

Affaire SpiesEen artikel uit de gedragscode zorgt opnieuw voor paniek in het Alphense stadhuis. Het gaat nog steeds om de 1,5 ton die burgemeester Spies verdient met bijbanen. Geld dat ze volgens de code aan de gemeente had moeten overmaken. De kwestie leek met een sisser af te lopen. Maar nieuwe onthullingen leiden ertoe dat de affaire-Spies weer met stip op de politieke agenda komt. Hoe Alphen volledig op tilt slaat door een onbenullig artikeltje uit 2014.

Zaterdagmorgen 30 november in het Alphense gemeentehuis. Met een rood hoofd van emoties beent burgemeester Liesbeth Spies (CDA, 53) de raadzaal uit, waar zojuist het debat heeft plaatsgevonden over haar neveninkomsten. Omringd door de wethouders trekt ze zich terug in het afgesloten deel van het stadhuis waar de kamers van de collegeleden liggen. Het is even onduidelijk of de burgemeester de pers te woord wil staan.