Volledig scherm
Burgemeester Liesbeth Spies in de raadzaal van de gemeente Alphen. FOTO MARTIN SHARROTT © Martin Sharrott Fotografie

Uitgelekt advies aan Alphense gemeenteraad: ‘Spies niet verplicht ton in gemeentekas te storten’

vanavond spoedoverlegBurgemeester Liesbeth Spies van Alphen kan niet verplicht worden 100.000 euro aan bijverdiensten in de gemeentekas te storten. Dat staat in het juridisch advies aan de gemeenteraad, waar het AD de hand op heeft weten te leggen.

De burgemeester is in opspraak gekomen omdat ze zich niet heeft gehouden aan de lokale Gedragscode, die de gemeenteraad heeft vastgesteld. Spies heeft vorige week gezegd dat ze de code niet kende en dat het bijverdiensten-artikel in de code juridisch niet houdbaar is. Daarop besloot de gemeenteraad juridisch advies in te winnen.

Vanavond vindt spoedoverleg plaats van de twaalf fractievoorzitters van de Alphense gemeenteraad. Daar gaan ze het, inmiddels uitgelekte, achter gesloten deuren bespreken. Fractievoorzitter André de Jeu van Nieuw Elan, de grootste partij van Alphen, wil nog deze week een raadsvergadering over bijverdiensten van Spies. Hij wil dat de affaire niet te lang boven het hoofd van Spies blijft hangen. 

De raad heeft het Amsterdamse advocatenkantoor Van Doorne de juridische kwestie laten uitzoeken. Het kantoor adviseert de Gedragscode aan te passen omdat die afwijkt van de wettelijke regeling die geldt voor bijverdiensten van burgemeesters.

Politieke gevolgen

,,De Gedragscode doet ‘slechts’ een moreel appel op diegene tot wie de Gedrachtscode zich richt. Het niet naleven van de Gedragscode kan wel politieke gevolgen hebben’’, staat in het advies, dat vijf pagina’s telt.

CDA-burgemeester en oud-minister Spies heeft momenteel drie betaalde bijbanen waar ze 31.100 euro mee verdient. Zo is Spies voorzitter van de raad van toezicht van Reclassering Nederland, waar ze voor vijf vergaderingen 15.000 euro krijgt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alphen en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195