Volledig scherm
Jeanine Hennis-Plasschaert. © ANP

Wie volgt Zijlstra op?

Amper vier maanden nadat Rutte III op het bordes stond, moet de premier opnieuw op zoek naar een minister. De grote vraag is wie koning Willem-Alexander gaat beëdigen. Doorgaans zoekt Rutte naar VVD’ers die hij kent als zijn broekzak. Geen experimenten! Ook in dit kabinet selecteerde hij trouwe vazallen. Het ligt zeer voor de hand dat hij zal kijken in het kringetje rondom hem.

Meest voor de handliggende kandidaten zijn voormalig Defensieminister Jeanine Hennis en Tweede Kamerlid Han ten Broeke. Die eerste is evenwel nauwelijks de klap te boven dat ze moest aftreden als minister na een rapport over een mortierongeval in Mali waarbij twee militairen omkwamen. Ze heeft ook nog niet haar nieuwe profiel afgegeven als financieel woordvoerder. Het zal bovendien lijken alsof ze na haar debacle meteen weer doorschuift.

Ten Broeke staat als kundig buitenlandwoordvoerder te boek, maar werd bij de laatste formatie ook al gepasseerd. In haar boek schreef voormalig fractiegenoot Ybeltje Berckmoes dat dit kwam ‘omdat er in het verleden ‘iets’ was voorgevallen’.  Ten Broeke zegt niet te weten wat dat zou moeten zijn. Hij was graag minister geworden, maar vermant zich door te stellen dat hij nu al een van de mooist denkbare banen heeft die er zijn.

Onverwachte move

Een onverwachte move zou zijn als Rutte Edith Schippers weer naar het Binnenhof haalt. Ze heeft de loyaliteit van Zijlstra en kan Rutte lezen als weinig anderen. Hoewel ze ervan overtuigd was niet terug te keren en daarom ook informateur werd, breekt ze haar woord niet als ze nu toch minister wordt. Onvoorziene omstandigheden, heet dat op het Binnenhof.

Het ligt misschien meer voor de hand dat Rutte kiest voor een onbeschreven (en vooral onbeschadigd) blad. Zo is Ben Verwaayen (66) al jaren een klankbord voor de premier. In het buitenhuis van deze oud-topman van Alcatel, KNP en British Telecom zet Rutte jaarlijks de klokken gelijk met andere top-VVD’ers. Verwaayen heeft de internationale ervaring en het netwerk. Grote vraag is vooral: heeft hij er zin in?

Pensioen

Dark horse lijkt de Nederlandse ambassadeur in Moskou Renée Jones-Bos (65). Ze is VVD-lid, kent de materie, werkte als secretaris-generaal met ministers Frans Timmemans en Bert Koenders. Ze is op de hoogte van de supergevoelige MH17-materie en weet hoe ze hoe met Russen om moet gaan. Het is zeer de vraag of ze haar pensioen wil uitstellen voor een ongewisse baan in het mijnenveld van de Haagse politiek.