Volledig scherm
Hedwiges Maduro speelde vier seizoenen voor Valencia. © EPA

'Valencia kwalitatief gelijkwaardig, maar ik ga voor overwinning Ajax’

Hedwiges MaduroAjax neemt het vanavond om 21.00 uur op tegen Valencia. Hedwiges Maduro begon in de jeugd van Ajax, speelde er in de hoofdmacht en was vervolgens vier seizoenen actief in voor Valencia. Een speciale wedstrijd voor de achttienvoudig international, die vanavond zelf in het Mestalla aanwezig is. 

,,In Valencia is veel respect voor Ajax, zeker na vorig seizoen. Maar Valencia gaat in thuiswedstrijden altijd voor de overwinning”, aldus de achttienvoudig international van het Nederlands elftal. Hij weet uit zijn tijd als speler van Los Che nog goed hoeveel invloed Mestalla kan hebben. ,,De tribunes zijn daar zó steil. Het publiek kan je voor je gevoel bijna aanraken. De mensen gaan negentig minuten lang tekeer. Daar zal Ajax mee om moeten gaan.” 

Geliefd

Volledig scherm
Hedwiges Maduro kwam tot 107 wedstrijden voor Ajax. © EPA

Tussen 2008 en 2012 kwam Maduro tot 113 officiële wedstrijden voor Valencia. Hij merkt de waardering in de Spaanse kustplaats nog altijd en komt nog regelmatig in de stad: ,,Laatst mocht ik meedoen in de legendsgame van Valencia, dat was heel speciaal. Ook heb ik een seizoenskaart voor het leven gekregen. Ik heb een prachtige tijd gehad bij Valencia.” Maduro heeft nog altijd veel contacten binnen de club. ,,Van de voorzitter tot de materiaalman. Mijn huis verhuur ik zelfs aan de voorzitter van Valencia, omdat ik er in principe geen gebruik van maak.” Ook binnen de huidige spelersgroep kent de ooit door Ronald Koeman naar Valencia gehaalde middenvelder nog genoeg spelers: ,,Ik heb nog regelmatig contact met Geoffrey Kondogbia. Verder heb ik met aanvoerder Dani Parejo, Kevin Gameiro en Denis Tsjerysjev nog gespeeld.”

Onrust

Maar te vergelijken met het moment dat Maduro voor Valencia speelde, is de club al lang niet meer. Het is al jaren onrustig, ook dit seizoen weer. Trainer Marcelino moet het veld na twee competitiewedstrijden al ruimen, terwijl hij de club vorig seizoen met de Copa del Rey de eerste prijs sinds 2008 bezorgt. ,,Na de winst in Bilbao (0-1) is de storm wel iets gaan liggen. De nieuwe coach Albert Celades liet Valencia in het 4-4-2-systeem spelen zoals ook onder Marcelino het geval was. Vooral achterover leunen en er dan razendsnel uitkomen op de counter”, legt Maduro uit. Een moment van onachtzaamheid kan zijn oude ploeg Ajax dan ook fataal worden: ,,Iedere tegenstander van Ajax heeft dit seizoen kansen gekregen. Dat is het pijnpunt van Ajax dit seizoen. Valencia gaat die kansen niet laten liggen.”

Amsterdams feestje

Ajax moet vanavond dus goed op zijn hoede zijn voor de counters van Valencia. ,,En vooral letten op internationals Dani Parejo en Rodrigo, twee fantastische spelers. Je moet ze niet de ruimte geven.” Toch verwacht Maduro vanavond een Amsterdams feestje in Valencia: ,,Kwalitatief zijn de ploegen gelijkwaardig, maar ik ga voor een 1-2 zege voor Ajax.” Maar voor wie juicht Maduro vanavond eigenlijk? ,,Ik heb geen voorkeur. Moge de beste winnen, haha.”

Volledig scherm
Maduro (r) snoept Xavi (l) de bal af. © EPA