Volledig scherm
Peter Bosz. © ROBIN UTRECHT

Bosz: We gaan al het hele seizoen van eigen kracht uit

Ajax moet in de return tegen Schalke 04 van eigen kracht uitgaan, vindt trainer Peter Bosz. ,,Dat doen we het hele seizoen al."

Vorige week overklaste Ajax Schalke voor eigen publiek. De nummer 11 van de Bundesliga had niets te vertellen in Amsterdam en mocht met een 2-0 nederlaag de handjes dichtknijpen. ,,Vorige week is geweest. Morgen kan het een andere wedstrijd worden", zo rekende Bosz zich op de persconferentie aan de vooravond van het duel in Gelsenkirchen nog niet rijk. ,,Wij spelen uit, zij zullen moeten. Daar zijn we van doordrongen."

,,Schalke zal het laten stormen'', voorspelde de trainer van Ajax. ,,Ze zullen getergd zijn en ons meteen onder de voet proberen te lopen. We hebben ze vorige week ondersteboven gespeeld maar helaas ook in leven gehouden. We zullen vol aan de bak moeten.''

Amin Younes en Heiko Westermann, de twee Duitsers van Ajax, hebben hun ploeggenoten ook al gewaarschuwd voor de twee gezichten die Schalke in een wisselvallig seizoen blijft tonen. Slechts vijf dagen voor de kansloze nederlaag in Amsterdam verpulverde de volksclub VfL Wolfsburg (4-1). In de beslissende achtste finale van de Europa League tegen Borussia Mönchengladbach maakte de formatie uit Gelsenkirchen in één helft een achterstand van twee doelpunten ongedaan (2-2).

Schalke 04 heeft tegen Ajax negentig minuten de tijd voor twee treffers en kan dan vervolgens met een psychologisch voordeel aan de verlenging of eventueel strafschoppenserie beginnen. Aan de andere kant dwingt een snel doelpunt van de nummer twee van de eredivisie de thuisploeg uit Gelsenkirchen tot een inhaalrace van maar liefst vier doelpunten.

Niet zozeer met de uitslag maar nog veel meer met het vertoonde spel, oogstte Ajax vorige week lof in binnen - en buitenland. Nog zo´n galavoorstelling in Gelsenkirchen en Bosz is de eerste trainer sinds Louis van Gaal die Ajax naar een halve Europese finale leidt. ,,Ik wil daar niet eens aan denken'', zei de opvolger van Frank de Boer. ,,Laten we niet op de zaken vooruit lopen. Schalke 04 verdient alle concentratie.''

Traoré of Dolberg?

Wie er morgen in de spits staat bij Ajax wilde Bosz nog niet zeggen. ,,We gaan zo trainen en het daarna eerst aan de spelers vertellen." Kasper Dolberg, die zondag negentig minuten meedeed tegen sc Heerenveen (5-1), werd de afgelopen weken naar behoren vervangen door Bertrand Traoré. De Deense spits lag er weken uit met een liesblessure. Als Dolberg start, verhuist Traoré mogelijk weer naar de rechterkant.

,,Kasper is er vier weken uit geweest. Zonder speeltijd bij Jong Ajax is negentig minuten eigenlijk te lang. Dat was zondag ook niet het plan, maar Davy Klaassen en Nick Viergever hadden wat last."

Daley Sinkgraven is er zeker niet bij tegen Schalke. De linkspoot ontbrak vorige week ook al vanwege een liesblessure. Voor de topper van zondag tegen PSV is Sinkgraven een vraagteken. ,,Hij loopt in elk geval niet meer op krukken", zei Bosz.

Ajax speelt morgen om 21.05 uur in de Veltins Arena tegen Schalke 04. Dat duel kunt u live bij ons volgen.