Volledig scherm
Dusan Tadic of Ajax celebrates the victory during Ajax - FC Utrecht NETHERLANDS, BELGIUM, LUXEMBURG ONLY COPYRIGHT BSR/SOCCRATES © BSR Agency

Ajax blijft drie treffers af van stokoud doelpuntenrecord

Ajax heeft het seizoen in de eredivisie afgesloten met maar liefst 119 doelpunten. De kampioen kwam dicht in de buurt van het record dat het in het seizoen 1966/1967 zelf vestigde. De club scoorde destijds 122 treffers in de eredivisie. Ajax was dit seizoen ongekend op schot. In alle competities trof de club maar liefst 175 keer doel. Dat is een Nederlands record.

Van alle spelers van Ajax was Dusan Tadic bij de meeste doelpunten betrokken. Met 28 doelpunten en dertien assists is hij de meest waardevolle speler van dit seizoen in de eredivisie. Luis Suárez was de laatste speler die in de eredivisie bij minimaal veertig doelpunten was betrokken. Hij sloot het seizoen 2009/2010 af met 35 goals en zeventien assists.

Tadic was dit seizoen in 55 duels in de eredivisie, Champions League en KNVB-beker betrokken bij 59 goals (36 doelpunten, 23 assists). In de grote competities van Europa was alleen Lionel Messi succesvoller (48 doelpunten, negentien assists)

Tadic benutte dit seizoen elf strafschoppen in de eredivisie. Hij kwam dicht bij het record van Ray Clarke, die in het seizoen 1978-1979 namens Ajax maar liefst twaalf strafschoppen verzilverde

 1. Moniz keihard: ‘We hebben ons schandalig gepresenteerd’
  Degradatie Excelsior

  Moniz keihard: ‘We hebben ons schandalig gepresen­teerd’

  Interim-coach Ricardo Moniz trok zich de degradatie van Excelsior behoorlijk aan. De Rotterdammer trad begin april aan als opvolger van de opgestapte Adrie Poldervaart. Moniz ging vol energie van start op Woudestein, maar kwam bedrogen uit. De ontoereikende remise op eigen veld in de return van de play-offs tegen tien man van RKC Waalwijk (1-1) betekende het einde van Excelsior in de eredivisie en waarschijnlijk ook van het dienstverband van Moniz bij de Rotterdamse club.
 2. Oud-speler Usta nieuwe trainer MVV, Elsen technisch directeur

  Oud-spe­ler Usta nieuwe trainer MVV, Elsen technisch directeur

  Fuat Usta gaat aan de slag als hoofdtrainer van MVV Maastricht. De 46-jarige ex-prof van onder meer MVV, Fortuna Sittard, SC Cambuur, Sparta Rotterdam en Besiktas neemt de plaats in van Ron Elsen, die ruim vijf jaar als coach fungeerde van de Limburgse eerstedivisieclub. Hij gaat, als de onderhandelingen helemaal zijn afgerond, verder als technisch directeur bij MVV. Elsen (53) is al dertig jaar in dienst van de Limburgse club.