Volledig scherm
© EPA

‘Logische keuze’ Frenkie de Jong krijgt Johan Cruijff Prijs

Frenkie de Jong is gekozen tot talent van het jaar van de eredivisie. De 22-jarige middenvelder van Ajax, die komende zomer naar FC Barcelona gaat, kreeg bij de verkiezing voor de Johan Cruijff Prijs de ruime meerderheid van de stemmen. 

De Jong mag een Cruyff Court laten aanleggen op een locatie naar keuze. Vorig jaar won Matthijs de Ligt de ereprijs. ,,Eigenlijk is dit een heel logische keuze”, zegt juryvoorzitter Jordi Cruijff. ,,Ook na bekendmaking van zijn transfer naar Barcelona bleef hij zijn focus behouden en drukte hij zijn stempel op de nationale en internationale prestaties van Ajax.”

De Jong is ,,enorm trots” op het winnen van de prijs. ,,Cruijff was de grootste Nederlandse speler ooit en heeft het voetbal veranderd. Ik ben een enorme fan van zijn speelstijl.”

Druijff beste talent van eerste divisie

Volledig scherm
Ferdy Druijf (midden). © BSR-Soccrates

Aanvaller Ferdy Druijf is door trainer en aanvoerders van de eerste divisie gekozen tot beste talent van het afgelopen seizoen. De door NEC van AZ gehuurde Druijf ontving woensdag het Gouden Kampioensschild dat bij de prijs hoort.

De 21-jarige aanvaller speelde de eerste seizoenshelft voor Jong AZ en trok in de winter op huurbasis naar Nijmegen. Namens de beloftenploeg van AZ had hij 14 keer gescoord en bij NEC maakte hij er nog eens 15. Met 29 doelpunten werd Druijf topscorer van de Keuken Kampioen Divisie.

In de verkiezing voor beste talent bleef Druijf zijn oud-ploeggenoot Kenzo Goudmijn (Jong AZ), Halil Dervisoglu (Sparta Rotterdam) en Cody Gakpo (Jong PSV) voor. De uitreiking van de twee gouden schilden (ook de topscorer krijgt een schild) volgde een dag na de nederlaag van NEC bij RKC Waalwijk (3-0) in de play-offs voor promotie naar de eredivisie. Druijf heeft daardoor zijn laatste wedstrijd voor NEC al gespeeld.

  1. Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien
    Update

    Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien

    De plannen voor Feyenoord City zijn klaar en hebben groen licht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Het masterplan behelst een ontwikkeling à la de Kop van Zuid op de linker Maasoever. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord komen er onder meer 3500 woningen, een getijdenpark en een brug over het spoor naar Hillesluis. Aan Feyenoord City hangt een prijskaartje van 1 miljard euro, exclusief het stadion. De gemeenteraad zal binnenkort over het mega-project oordelen.