Volledig scherm
© Pro Shots

Amsterdam Arena wordt Johan Cruijff Stadion

De familie van Johan Cruijff en de leiding van de Amsterdam Arena zijn dicht bij een akkoord om het stadion naar de op 24 maart overleden oud-Ajacied te noemen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© Pro Shots

Na een periode van rouw zijn de erven-Cruijff enkele maanden geleden met de verschillende andere betrokkenen in gesprek gegaan. Bij de gemeente Amsterdam en Ajax was al direct na de dood de bereidheid de Arena de naam van Cruijff te geven.

Er moet nog één, niet onbelangrijk obstakel uit de weg worden geruimd. De familie van Cruijff ziet liever niet dat in de toekomst het stadion naast de naam van Johan Cruijff óók die van een grote sponsor draagt, om zijn naam en nagedachtenis niet met een willekeurige onderneming in verband te brengen.  

Steeds meer stadions van clubs krijgen de naam mee van hun hoofdsponsor of het bedrijf dat de kosten van de renovatie of nieuwbouw van het stadion heeft bekostigd. Atlético Madrid is het meest recente voorbeeld: het nieuwe stadion gaat Wanda Metropolitano heten, deels naar de Chinese sponsor die voor 20% eigenaar van de club is. Bayern München (Allianz Arena) en Arsenal (Emirates Stadium) zijn andere gevallen.  

De aandeelhouders van de Arena willen niet bij voorbaat de kans op een gesponsord stadion en daarmee een forse bron aan inkomsten volledig blokkeren. Behalve de gemeente, dat voor 48% eigenaar van de Arena is, en Ajax (13%) zijn privé-investeerders die in 1996 de bouw bekostigden aandeelhouders van het stadion. Er wordt al enkele jaren gesproken van de mogelijkheid dat Ajax zelf een meerderheidsbelang in de Arena neemt.  

Ajax, Amsterdam en de Arena zijn in elk geval verder met de mogelijk nieuwe naam van het stadion dan FC Barcelona. Dat heeft de familie Cruijff drie voorstellen gedaan om Johan te eren: zijn naam aan het nieuwe Mini Estadi te geven dat op het trainingscomplex buiten de stad zal worden gebouwd, een memorial-muur voor het Camp Nou of een standbeeld bij het stadion, dat volgend jaar grondig gerenoveerd zal worden en waarschijnlijk de naam krijgt van het bedrijf dat die verbouwing bekostigt. De Cruijff-erven hebben daarop nog niet gereageerd.