Volledig scherm
Aron Winter, Marcel Keizer, Hennie Spijkerman en Carlo l'Ami op de bank voor Ajax - Rosenborg (0-1). © Foto: SCS/Sander Chamid

Keizer kon de geest van Bosz nooit verdrijven

videoHet meest opvallende aan de collectieve ontslagronde bij Ajax is toch wel het moment. Net nu de club achter elkaar won van PSV en AZ daardoor terug is in de titelrace in de eredivisie verliest hoofdtrainer Marcel Keizer zijn baan.

Door Maarten Wijffels

In zijn kielzog volgt ook het ontslag van een assistent, de ervaren Hennie Spijkerman. En van de man die de belangrijkste pleitbezorger was van zijn aanstelling afgelopen zomer, Dennis Bergkamp.

Er is daarom meer aan de hand dan één bekernederlaag na penalty’s tegen FC Twente. In een eerste reactie geeft Ajax dat ook wel aan. ,,Met name Marc Overmars en ik hebben de afgelopen maanden veelvuldig gesproken over de blijvende wisselvalligheid van het eerste elftal,’’ zegt Edwin van der Sar. De algemeen directeur voegt toe: ‘Wij hebben er onvoldoende vertrouwen in dat we op deze manier het niveau gaan halen dat we met Ajax nastreven.’’

Marcel Keizer kon de geest van zijn voorganger Peter Bosz bij Ajax nooit verdrijven. Daar komt het op neer. Er blijven te veel twijfels leven of hij wel een aangesloten periode van drie, vier, vijf maanden stabiel kan presteren met de huidige ploeg.

Keiharde landing

Volledig scherm
Marcel Keizer. © Pro Shots

Iets wat Bosz vorig seizoen uiteindelijk lukte na een start die ook moeilijk was. Na de euforie tegen PSV en AZ kwam gisteravond al meteen weer de keiharde landing in Enschede, waar Ajax door FC Twente na strafschoppen werd uitgeschakeld . En wat voor Marcel Keizer extra vervelend was: opnieuw was er kritiek dat hij het kantelen van de wedstrijd na een 0-1 voorsprong zelf in de hand werkte met zijn wisselbeleid.

Dat Keizer afgelopen zomer van Jong Ajax doorschoof naar het eerste elftal, daar had Dennis Bergkamp een belangrijk aandeel in. Waar technisch directeur Marc Overmars een voorkeur had voor een meer ervaren trainer (Overmars opperde onder anderen Michael Laudrup), daar durfde Bergkamp het aan met de ex-trainer van Cambuur, die in feite twee treden op de ladder oversloeg.

Worsteling

De worsteling van Keizer om Ajax constant te krijgen, daar wordt nu ook Bergkamp op afgerekend. En er is ook op andere vlakken verschil van inzicht in de te varen koers tussen Overmars/Van der Sar enerzijds en anderzijds Bergkamp. De eerste twee willen in het transferbeleid inzetten op meer oudere spelers in de midden-twintig leeftijd. Bergkamp zit op de lijn dat de aanvulling zoveel mogelijk van onderaf, uit de eigen opleiding, moet blijven komen.

Hoe stringent Bergkamp het ziet, daar weet de vorige Ajax-trainer Peter Bosz nog alles van. Van Bergkamp had Hakim Ziyech afgelopen zomer best verkocht mogen worden op zijn 24ste, om zo ruimte te maken voor jonger talent uit de eigen Ajax-school. Bosz zag dat heel anders. Hij vond juist dat Ziyech in diens tweede Ajax-jaar de kar moest gaan trekken bij het eerste elftal.

Volledig scherm
Marcel Keizer met Hennie Spijkerman, Dennis Bergkamp en Aron Winter tijdens de training in het Amsterdamse Bos afgelopen zomer. © ANP

Wintersport

Bosz zelf wilde zoals bekend van Bergkamp af. En ook van Hennie Spijkerman. Hij voelde zich door die twee niet gesteund in zijn manier van werken en wilde andere assistenten in zijn staf. Bosz kreeg echter destijds niet gedaan, waar Ajax (lees: Edwin van der Sar) een half seizoen later nu alsnog zélf toe heeft besloten. Bosz kreeg het nieuws vanmiddag mee, terwijl hij zich klaarmaakte om op wintersportvakantie te gaan. Hij is momenteel niet door Ajax gepolst voor een terugkeer op korte termijn.

Bosz liet na zijn eigen ontslag begin deze maand bij Borussia Dortmund weten dat hij in principe een tijdje afstand neemt en niet in een andere job zal stappen. Maar ‘in principe’, dat is in het voetbal een rekbaar begrip. Bij Ajax was zijn band met technisch directeur Marc Overmars uitstekend en dat is ie tot op de dag van vandaag nog steeds. Met Van der Sar is die warme band er niet, maar Bosz en hij leven ook zeker niet met elkaar op voet van oorlog na vorig seizoen. 

Volledig scherm
José Mourinho schudt Peter Bosz de hand na de Europa League-finale tussen Ajax en Manchester United. © Getty Images