Volledig scherm
PREMIUM
Vreugde bij d spelers van Ajax na de 1-2 van captain Matthijs de Ligt (19) tegen Juventus. © BSR Agency

Met steeds grotere ogen kijkt de wereld naar Ajax

In de competitie van het grote geld schaarde Ajax zich sensationeel bij de elite. Volledig tegen de stroom in. Het is onmiskenbaar de knapste Nederlandse clubprestatie van deze eeuw.

Door Sjoerd Mossou

Frenkie de Jong is net gehurkt gaan zitten voor de elftalfoto van Ajax, met een reusachtige rode vaan in de hand, als de Curva Sud uitzinnig meebrult met de laatste tonen van de Champions League-hymne. The Champions!, schreeuwt de Italiaanse aanhang uit volle borst. Alsof het de spelers van Ajax, een kleine dertig meter verderop, nog even fijntjes wil herinneren aan de grootsheid van dit podium.

Maar negentig zinderende minuten later is het zowaar werkelijkheid: de Amsterdamse club bereikt de halve finale van het grootste clubtoernooi ter wereld. Ajax bezong in Turijn, op 16 april 2019, de jongste lente van het internationale topvoetbal. Het veroverde de wereld.

  1. De Grote EK-gids: Oranje in poule C bij Oekraïne, deelnemers play-offs bekend

    De Grote EK-gids: Oranje in poule C bij Oekraïne, deelnemers play-offs bekend

    Nu het Nederlands elftal zich voor het eerst in zes jaar eens heeft geplaatst voor een eindtoernooi kan het grote aftellen beginnen. Maar hoe ziet het traject naar de openingswedstrijd van het EK, op 12 juni 2020 in Rome, er eigenlijk uit? Wanneer speelt Oranje? Welke landen zijn al zeker van Euro2020. Wie komen er in het voorjaar uit de play-offs? En wanneer is de loting eigenlijk? Veel vragen en álle antwoorden.