Deze drie werkloze zzp’ers begonnen hun eigen camping: ‘Het was altijd al een droom’
Heel de zomer geen festivals en evenementen betekent voor zzp’ers uit de evenementenbranche ook maandenlang geen werk. Maar Eva Hetharia (30), Frederik Noordhuis (31) en Sieko Noordhuis (28) besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. Ze bouwden in slechts een paar maanden tijd hun eigen camping in Drenthe.
Delen per e-mail
Zoals elk jaar zou hij samen met zijn broertje Sieko vanaf mei zeven dagen in de week aan de slag gaan als decorbouwer voor grote festivals. Maar toen kondigde het kabinet aan dat grote evenementen tot september opgeschort zouden worden. Frederik Noordhuis: ,,Vanaf dat moment wist ik dat ik heel de zomer geen werk had. In het begin kon ik nog niet geloven dat de grote festivals niet door zouden gaan. Maar gaandeweg werd het steeds duidelijker dat ik echt zonder opdrachten kwam te zitten.”
Voor Frederik en Sieko Noordhuis is de zomer heel belangrijk, dan verdienen ze het meest van het hele jaar. Eva Hetharia, de vriendin van Frederik, had op dat moment nog wel werk. ,,In het begin had ik nog wat opdrachten lopen, want ik werkte als zzp’er in de productie van theaters en evenementen. Maar het werd steeds duidelijker dat ook dat allemaal ging stoppen.”
Stukje land
Stilzitten en niets doen was geen optie, daarom besloten de drie zelfstandigen het over een heel andere boeg te gooien. Frederik Noordhuis: ,,In het begin was nog niet duidelijk wat voor compensatie we zouden krijgen. Toen zijn we gaan nadenken over een plan B.” Het runnen van een eigen camping kwam toen kort ter sprake. ,,We droomden al lange tijd van een eigen camping, maar dat bleef bij fantaseren”, zegt Hetharia.
Alsof het zo had moeten zijn, werd hen een stukje land aangeboden. De broer van Frederik en Sieko Noordhuis had net een stuk van een bos gekocht, maar had daar nog geen bestemming voor. Frederik Noordhuis: ,,Hij vroeg of het niet iets voor ons was. Toen voelde het alsof we het wel moesten doen.” Ze grepen de kans met beide handen aan, financiële onzekerheid door corona of niet. ,,Het is nu een hele goede tijd om een camping te beginnen in Nederland, maar tegelijkertijd ook een slechte tijd om risico’s te nemen als zzp’er.”
Het is nu een hele goede tijd om een camping te beginnen in Nederland, maar tegelijkertijd ook een slechte tijd om risico’s te nemen als zzp’er
Reserveringssysteem
Omdat het werk op festivals van de broers Noordhuis veel overlap heeft met het opbouwen van een camping, werd het plan steeds haalbaarder. Hetharia: ,,We hadden natuurlijk heel veel geluk met dat stukje land. Vanuit daar begon het te rollen en konden we gaan nadenken over hoe de camping eruit zou moeten komen te zien.”
Na een aantal brainstormsessies lag er een plan voor Camping De Wildevier op een Drents bosperceel vlakbij natuurgebied Drouwenerzand. De camping werd meteen online gelanceerd, binnen een uur hadden ze al een eerste reservering. ,,Na de eerste post op Facebook zat het eerste weekend - we hebben 25 plekken - al helemaal volgeboekt. Toen was het wel even paniek, we hadden nog helemaal geen reserveringssysteem’’, zegt Frederik Noordhuis. Ook hadden ze nog geen vergunning geregeld, maar gelukkig konden mensen uit hun festivalnetwerk hen daarbij helpen.
Dat netwerk bleek voor meer dingen handig. Hetharia: ,,De elektriciteit hebben we geregeld via iemand die dat ook voor festivals aanlegt.” De vaste tenten voor de camping hadden ze ook al liggen, die moesten alleen nog vervoerd worden. ,,Dat bleek alleen wat lastiger, we hadden daar eigenlijk geen geld voor. Daarom was de Tozo, de overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers, echt onze redding. Daar konden we toen van leven en de rest ging naar de camping”, zegt Noordhuis.
Na de eerste post op Facebook zat het eerste weekend al helemaal volgeboekt
(De tekst gaat verder onder de afbeelding)
Gezelligheid
De drie zijn momenteel druk bezig om de camping op tijd af te krijgen voor de opening op 3 juli. Dan kunnen ze de eerste gasten verwelkomen op hun boscamping waar gezelligheid, back to basics en avontuur centraal staan. Je kunt er wandelen, mountainbiken, kanoën, rond het kampvuur zitten, of bijvoorbeeld rustig een boekje lezen uit de mini-bibliotheek. ,,De camping is erg geschikt voor mensen die nu de sfeer van kamperen met vrienden op een festival dit jaar moeten missen”, zegt Hetharia.
Wie naar deze kampeerplek in Drenthe wil moet er snel bij zijn: de camping is maar twee maanden open, in juli en augustus. ,,Omdat de grond niet van ons is, is het van tijdelijke aard”, zegt Hetharia. Noordhuis: ,,Maar daar houden we als zzp’ers natuurlijk wel van, het tijdelijke ligt ons goed. Het kan ook zijn dat de camping ons zo goed bevalt en een groot succes wordt, dan doen we het volgend jaar gewoon weer.”
De camping is erg geschikt voor mensen die nu de sfeer van kamperen met vrienden op een festival dit jaar moeten missen
Niet een eigen camping bouwen maar wel een nieuw klusproject beginnen? Klusser Henk heeft een handige tip voor het lijmen van hout:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Wat een pech: deze bedrijven moesten door corona al stoppen voor ze echt opengingen
Veel ondernemers hebben last van het coronavirus, maar de één is nog net wat zwaarder getroffen dan de ander. Zoals een entertainmentcentrum dat tijdens de officiële opening alweer moest sluiten, of een nieuwe brasserie die na twee dagen de deuren weer dichtdeed. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Thuiswerktypes: ben jij een mopperaar, een kluizenaar of een multitasker?
Zoveel mogelijk thuiswerken is ook begin dit jaar de norm. Geen pretje als je last hebt van uitstelgedrag, onzekerheid of als de muren op je afkomen. Coach en trainer Ingrid Sikking ziet zeven typen thuiswerkers en geeft elk van hen tips. ‘Wees een fijne collega voor jezelf.’ -
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Ton (66) neemt na 50 jaar afscheid van ‘zijn’ bioscoop: ‘Ik vond die horrorfilms zelf altijd verschrikkelijk’
Zeventien jaar was bioscoopmanager Ton Kroeze (66) toen zijn broer hem vroeg om eens te komen helpen als assistent-filmoperateur, in het toenmalige cultureel centrum De Wipmolen in Alblasserdam. ,,Ik twijfelde, maar toen ik eenmaal in de filmcabine stond, was ik betoverd.’’ Nu, bijna een halve eeuw later, gaat Kroeze met pensioen.
-
Salaris Chantal (26) verdient met beleggingen en bitcoins maandelijks 1000 tot 1500 extra
Hoeveel verdien je? Dat vragen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Chantal (26) werkt 32 uur per week als klantcontactmedewerker bij een verzekeringsmaatschappij. -
PREMIUM
Van de bar naar de akker: horeca- en festivalwerkers nu aan de slag bij de boer
Nu Oost-Europese seizoenkrachten moeilijker naar Nederland kunnen komen, zitten de boeren met de handen in het haar. Hoe krijgen ze al het werk op hun land gedaan? Festival- en horecamedewerkers schieten te hulp. Hoe bevalt dat, van beide kanten? -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'.