Foto ter illustratie: ontsmettende handgel.
Volledig scherm
Foto ter illustratie: ontsmettende handgel. © Getty Images/iStockphoto

Pas op: ontsmettende handgel kan tot autobrand leiden

De brandweer waarschuwt om ontsmettende handgel niet in de volle zon in de auto te laten liggen. Alcoholhoudende handgel is lichtontvlambaar en kan door de reflectie van glas brand veroorzaken.

De brandweer adviseert op Facebook om de handgel op te bergen in het dashboardkastje. Verschillende korpsen in onder meer Gelderland hebben de waarschuwing op hun social media gedeeld, maar bij de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland zijn geen gevallen bekend waarbij handgel voor brand heeft gezorgd.

De oorspronkelijke waarschuwing is afkomstig van Ferry Hastman van Brandweetjes.nl, een community die populair is onder brandweermensen.
,,De Belgische brandweer waarschuwde er onlangs voor toen brand ontstond in een garagebox in Dendermonde waar ook handgel lag opgeslagen. Omdat er alcohol in zit is het brandbaar, daar moet je altijd rekening mee houden.”

Brandbaar

Volgens Hastman, die in het dagelijks leven brandweerman is, kan het fout gaan als de omstandigheden precies goed zijn. De gel moet flink warm zijn, het flesje een beetje lekken en de zon moet zo op het glas staan dat het als een vergrootglas werkt.
,,Soms ontstaat er ook brand in auto's door waterflesjes die als vergrootglas gaan werken”, zegt Hastman. ,,En handgel is gewoon brandbaar.”

Volgens Hastman staan mensen er vaak niet bij stil dat er brandbare alcohol in handgel zit. ,,Als je net je handen hebt schoongemaakt met handgel moet je geen sigaret aansteken, dan kan de alcohol ontvlammen en kun je brandwonden oplopen.”

 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.