Harirasoep
Volledig scherm
Harirasoep © Home Made Chefs

Te veel blikken bonen en pasta gehamsterd? Dit kun je ervan maken

Koken & etenWe zijn massaal aan het hamsteren geslagen vanwege het coronavirus; niet alleen wc-papier vindt gretig aftrek, mensen slaan ook massaal conserven in. Maar wat kun je de komende tijd doen met die overvolle voorraadkast? Hieronder geven we tips om te koken uit blikjes en potjes én delen twee koks een recept met houdbare producten.

Afbeelding ter illustratie.
Volledig scherm
Afbeelding ter illustratie. © Ilse van Driel

Albert Heijn merkt dat het drukker is dan normaal en dat schappen daardoor mogelijk leger zijn. Ook Jumbo ziet een stijging in de verkoop van verschillende producten. ,,Producten als blikconserven, deegwaren, bakproducten, houdbare zuivel en soepen worden meer verkocht dan normaal’’, zegt woordvoerder Rennie Vernooij over de situatie. Jumbo draaide afgelopen vrijdag zelfs zijn hoogste omzet ooit; Albert Heijn verkocht 70 procent meer dan normaal.

,,Er is op dit moment veel aandacht voor eten uit blik’’, zegt Maartje Schoolderman van het bedrijf vanBlik, dat zich bezighoudt met conservenmaaltijden. ,,Vóór corona bleek er juist weinig animo voor gerechten uit blik. Het bleek lastig de perceptie van blik te veranderen, maar juist in deze hamstertijden zijn blikconserven ideaal.’’

Eten uit blikjes en potjes heeft onterecht een slecht imago, vindt Schoolderman. ,,Groentegerechten worden bijvoorbeeld soms direct na de oogst ingeblikt, waardoor ze veel van hun vitaminen behouden’’, zegt ze. En: tot het moment van openen is de houdbaarheid van voedsel uit blik lang.

Tips

Je kunt blikconserven op verschillende manieren gebruiken.
Volledig scherm
Je kunt blikconserven op verschillende manieren gebruiken. © RV

De grote vraag is: wat doe je ermee? Volgens Brenda Hoff van BrendaKookt kun je met blikvoer veel kanten op. ,,Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is ook fijn (en efficiënt) om alvast te bedenken wat je met de producten die je koopt kunt doen en in welke gerechten je ze kunt verwerken’’, zegt ze. Volgens de foodblogger is het allereerst handig om producten te kiezen die voedzaam zijn. ,,Daar heb je het meest aan als het nodig is.’’

,,Voor pastasauzen zijn tomaten in blik of passata (gezeefde tomaten) makkelijk’’, vervolgt ze. ,,Ook groenten in blik of uit de diepvries kun je hiervoor gebruiken.’’ Mexicaanse gerechten kun je goed bereiden met een bonenmix, groenten in blik of uit de diepvries en wraps, taco’s of nacho’s.

,,Voor gerechten met couscous kun je kikkererwten, bonen en groenten in blik of uit de diepvries gebruiken’’, gaat de receptontwikkelaar verder. Ook bij rijst noemt ze de blik- of diepvriesgroenten en tomaten in blik. ,,Hier kun je bijvoorbeeld ook een saus bij doen, zoals aanmaakpindasaus.’’ Aardappelen, rookworst en groente naar keuze zijn volgens Hoff geschikte producten voor stamppot.

Ananas in blik gekocht? Die kun je goed gebruiken in dit kiprecept. Of heb je wel erg veel tomatenblokjes en tonijn ingeslagen? Probeer dan dit; sla je meteen een gat in je voorraad pasta. Als je nog tonijn over hebt, dan kun je ook deze heerlijke quesadilla's maken. 

Nederlanders zijn aan het hamsteren vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Nederlanders zijn aan het hamsteren vanwege het coronavirus. © Videostill

Recepten

Op zoek naar meer inspiratie met houdbare producten? Probeer dan eens de wraps met gehakt en tomatensaus van BrendaKookt. Op haar site zijn ook veel andere gerechten te vinden. Of maak een Marokkaanse harirasoep, een recept van Home Made Chefs.

Wraps met tomatensaus
Volledig scherm
Wraps met tomatensaus © BrendaKookt

Wraps met gehakt en tomatensaus
4 personen - 25 min. + 20 min. kook-/baktijd
INGREDIËNTEN
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, geperst
350 g gehakt
450 g groenten uit blik of diepvriesgroenten
350 g bonen uit blik of pot, uitgelekt
400 ml gezeefde tomaten
1 tl gedroogde oregano
6 wraps
100 g geraspte kaas, extra belegen
olijfolie om in te bakken
zout en peper

BEREIDING
1 Verwarm olijfolie in een hapjespan of wok en fruit de ui met de knoflook hierin. Doe hierna het gehakt erbij en bak dit rul. 
2 Voeg hierna de groenten en bonen toe en bak dit even mee. Doe hierna ook de gezeefde tomaten erbij, en breng dit op smaak met zout, peper en oregano. Breng dit aan de kook en laat het op zacht vuur nog 10 minuten pruttelen. 
3 Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden en vet een ovenschaal in. 
4 Vul de wraps met het gehaktmengsel en leg ze opgerold naast elkaar in de ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en verwarm 20 minuten in de oven.

TIPS
1 Het groente/gehaktmengsel is multifunctioneel als basis voor maaltijden, het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als pastasaus.
2 Voor een vegetarische variant laat je het gehakt weg.

Marokkaanse harirasoep
4 personen - 3,5 uur
INGREDIËNTEN
4 el olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl komijnpoeder
1 tl ras el hanout poeder
1 tl paprikapoeder
1 blik tomatenblokjes (400g)
1,5 l krachtige groentebouillon
1 blik kikkererwten (400g), uitgelekt
50 g vermicelli fijn
15 g koriander, grofgehakt
1 citroen, in partjes

BEREIDING
1 Verhit de olijfolie in een soeppan op laag vuur, fruit de ui en de knoflook 3 min. aan. Voeg de komijnpoeder, ras el hanout poeder en de paprikapoeder toe en roer goed door.
2 Voeg de tomatenblokjes, groentebouillon en de kikkererwten toe en laat 1 uur zachtjes doorkoken. Blijf regelmatig roeren.
3 Voeg de vermicelli toe en kook zoals staat beschreven op de verpakking.
4 Vul een kom met soep, bestrooi met verse koriander en garneer met een partje citroen.

TIP
Heerlijk met Marokkaans brood.

Koken uit blik? Dat kan écht erg lekker zijn, vindt Lisa de Koning: