Volledig scherm
Schermen en camera's vervangen de buitenspiegels © RV

Virtuele buitenspiegels in nieuwe Lexus ES 300h

Lexus, zal komende de zomer in Nederland de nieuwe ES 300h introduceren, waarin camera’s en beeldschermen de functie van buitenspiegels overnemen.

Lexus spreekt van Digital Side-View Monitors, wat volgens het bedrijf de veiligheid en het comfort verhoogt. De camera's zitten in relatief smalle units die voorzien van ingebouwde verwarming, zodat ze ook bij sneeuw en regen hun werk goed moeten kunnen doen. De units zijn ook voorzien van naar achteren gerichte sensoren om de felle koplampen van achterliggers te onderdrukken, zoals sommige binnen- en buitenspiegels van auto’s dat nu ook al doen. De helderheid van de schermen is door de bestuurder aan te passen.

Blikveld

De beelden van de camera’s worden weergegeven op twee schermen met een diagonaal van 5 inch. Door hun positie vallen ze volgens Lexus precies in het natuurlijk blikveld van de bestuurder, zodat hij zijn normale kijkgedrag zou kunnen handhaven. Het systeem waarschuwt ook als een chauffeur van rijstrook wisselt en er zich verkeer bevindt in de dode hoek. 

Bij het inschakelen van de richtingaanwijzers en bij achteruitrijden wordt er een ander perspectief op de schermen getoond, zodat er een breder zicht naast en achter de auto is en ook de dode hoek zichtbaar wordt. Na het nemen van een afslag of het achteruitrijden wordt automatisch weer het normale beeld getoond.

Lexus is niet de enige fabrikant die een dergelijk systeem beschikbaar maakt. Audi heeft ze in elektrisch aangedreven e-Tron. Die kan worden uitgerust met 7 inch-schermen die echter in de portieren zijn geïntegreerd. Auto’s die met dit soort systemen zijn uitgerust voldoen eigenlijk niet aan de Nederlandse regels, maar door de implementatie van Europese regels zal dat dit jaar nog veranderen.

Volledig scherm
Schermen en camera's vervangen de buitenspiegels in de Lexus ES 300h © RV
Volledig scherm
Schermen en camera's vervangen de buitenspiegels in de Lexus ES 300h © RV
Volledig scherm
Schermen en camera's vervangen de buitenspiegels in de Lexus ES 300h © RV