Zuurdesembrood.
Volledig scherm
PREMIUM
Zuurdesembrood. © Shutterstock

Zuurdesembrood bakken is hipper dan ooit: met deze tips kun je zelf aan de slag

Koken & etenMet al die lekkere foto’s op sociale media van verse broden – en hier en daar een misbaksel – lijkt het alsof er wereldwijd een bakkoorts heerst. Hoe komt het dat het zuurdesembrood zo’n plotse comeback maakt? En hoe begin je eraan? Een desemexpert geeft uitleg.

Het woord ‘moederdesem’ hoorde je je vrienden of collega’s zelden gebruiken. Maar toen kwam corona en sloeg iedereen aan het bakken en aan het desemen – vooral zuurdesembroden bleken populair. ,,Door de bakhype tijdens de lockdown volgde snel een tekort aan gist”, vertelt Karl De Smedt, ook bekend als The Sourdough Librarian op Instagram. Als bakker en desemexpert van Puratos beheert hij een bibliotheek met wel 128 verschillende desems. ,,Mensen kozen ervoor om desembrood te bakken, omdat je daar geen gist voor nodig hebt.”

Poll

Wat voor type tompouce-eter ben jij?

  • De happer (8%)
  • De likker (2%)
  • De daklichter (63%)
  • De ontleder (24%)
  • De draaier (3%)
17328 stemmen