Aangeboden door Albert Heijn
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

Chocopretzel-ijstaart

Albert HeijnPretzels, ofwel zoute krakelingen, in een zoete taart? Jazeker. De combi van zoet met zout is een relatief jonge smaak en bovenal een niet te stoppen hype. Wat in de jaren 90 begon met een Parijse patissier en zijn karamel-zeezout-macarons, is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde trend. De afgelopen jaren verschenen er tal van zoete zeezoutproducten op de markt. Van ijs tot chocoladerepen en van popcorn tot pepernoten. Er bestaat zelfs karamel-zeezoutvla! Waarom we zo gek zijn op deze smaakcombi? Omdat het precies die drie dingen verenigt die zo verslavend werken: zoet, zout en vet. En als er een moment in het jaar is waarop dat geoorloofd is, dan is het wel met kerst. 

‘Een no-bake ijstaart met slimme food hacks’

Volledig scherm
Chocopretzel-ijstaart © Allerhande

Voor dit recept worden knapperige, harde pretzels gebruikt. De originele pretzel, zoals deze lang geleden door een monnik in Europa werd bedacht, was van zacht brood. In Duitsland is deze zachte variant nog altijd favoriet en wordt hij veel gegeten tijdens de Oktoberfeesten. In Amerika, waar ze ook ontzettend veel pretzels eten, is de krokante variant uit dit recept bedacht. In pretzel-stad Philadelphia ligt het gemiddelde op ongeveer 6 kilo pretzels per persoon per jaar. Deze worden zowel hartig (met kaas) als zoet (met chocolade) gegeten.

Behalve de al kant-en-klare in chocola gedoopte pretzels zit er nog een food hack in dit recept, namelijk karamelsaus maken met kant-en-klare fudge. Deze karamel – die ook met zeezout is verrijkt – hoef je alleen maar te laten smelten en te verdunnen met wat melk. Besprenkeld over de ijstaart geeft de karamelsaus samen met de pretzels aan de zijkanten een spectaculair effect.

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

1 liter kaneelijs

1 liter vanilleroomijs

300 g milk chocolate pretzels (zak 100 g, Flipz)

60 g roomboter

100 g fudge caramel & sea salt (zak 180 g, Lonka)*

2 el halfvolle melk

keukenmachine

springvorm (Ø 24 cm)

bakpapier

1 Haal beide soorten ijs uit de vriezer en laat iets zachter worden. Maal ondertussen 150 g chocoladepretzels fijn in de keukenmachine. Smelt de boter in een steelpan en meng het pretzelkruim erdoor. Bedek de bodem van de springvorm met bakpapier door dit tussen de bodem en de rand van de springvorm te klemmen. Verdeel het pretzelkruim met de bolle kant van een lepel gelijkmatig erover.

2 Verdeel het kaneelijs gelijkmatig over het pretzelkruim. Hak 75 g chocoladepretzels grof en strooi over het kaneelijs. Verdeel het vanilleroomijs over de springvorm. Zet de ijstaart minimaal 5 uur afgedekt in de vriezer.

3 Snijd de fudge in kleine stukjes en smelt in een steelpan of doe in een schaaltje en zet 1 min. op vol vermogen in de magnetron. Roer door, voeg de melk toe en verwarm nog 1 min. Roer tot een gladde saus en laat staan tot gebruik.

4 Neem de ijstaart uit de vriezer, haal uit de springvorm en zet op een mooie platte schaal. Leg de rest van de chocoladepretzels strak tegen elkaar aan langs de rand boven op de taart. Besprenkel met de karamelsaus, laat ook over de rand lopen. Serveer direct.

TIP
Tot en met stap 2 kun je het ijs 5 dagen van tevoren maken. Bewaar in de vriezer.

BEVAT p.p. 440 kcal • 6 g eiwit • 23 g vet, waarvan 15 g verz. • 52 g koolhydraten, waarvan 41 g suikers • 0.6 g zout • 1 g vezels • Prijs p.p. € 1.05

Advertisement