Aangeboden door Albert Heijn
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

Crème brûlée-ijs

Albert HeijnDit is zo ongeveer het meest eenvoudige ijsrecept dat er bestaat: mix room en gecondenseerde melk, breng op smaak met vanille en doe dat in de vriezer. Bij de karamel moet je even bijblijven en vooral niet roeren. Op de avond zelf hoef je niets anders te doen dan op te scheppen en complimenten in ontvangst te nemen. 

‘Klassieker met een twist’ 

Volledig scherm
Crème brûlée-ijs © Allerhande

Dit crème brûlée-ijs is een twist op het beroemde dessert. De originele crème brûlée is een schaaltje custard met een glashard laagje gebrande suiker. Het staat ook wel op de kaart als crema catalana, al smaakt deze net even anders door toevoeging van kaneel en citroenrasp. De Fransen, Engelsen en Spanjaarden hebben lang om de eer gestreden wie zich de bedenker van dit verslavend lekkere toetje mocht noemen. Het lijkt erop dat de Fransen die strijd uiteindelijk hebben gewonnen.

Ondanks de schijnbare eenvoud van de smaken, kan er een hoop misgaan bij de bereiding van crème brûlée. Als de oven te warm staat wordt de custard kruimelig. Als de temperatuur te laag is, blijft de crème te vloeibaar. Volgens kenners mag de crème onder het gebrande suikerlaagje in geen geval warm zijn. Afgelopen decennia hebben tal van beroemde chefs zich eraan gewaagd. Als dat één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat ‘de enige echte’ niet bestaat. Ieder heeft zijn favoriet en waarom zou je niet zo brutaal zijn de smaken te ‘lenen’ en er een heel eigen dessert van te maken?

Wat deze eenvoudige versie extra lekker maakt is het gebruik van een vanillestokje in plaats van vanillesuiker. Je krijgt daardoor een onweerstaanbare geur en smaak.

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

1 vanillestokje

500 ml slagroom

1 blikje gecondenseerde melk (379 g)

200 g fijne kristalsuiker

diepvriesbak (ca. 1 liter)

bakpapier

1 Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe dit samen met de slagroom en gecondenseerde melk in een kom en klop met een mixer in 5 min. stijf. Schep in de diepvriesbak en doe de deksel erop. Zet 6 uur in de vriezer. Je hoeft tussentijds niet te roeren.

2 Doe de kristalsuiker met 3 el water in een steelpan en laat op middelhoog vuur karamelliseren tot de suiker goudbruin, tegen koperkleurig aan, is. Roer niet, maar draai af en toe met de pan, zodat de karamel loskomt van de randen. Giet de karamel op een vel bakpapier. Til de randen van het vel voorzichtig op om de karamel te verspreiden. Let op: het is erg heet! Laat 45 min. afkoelen en breek de helft in stukken. Hak de andere helft grof.

3 Schep bollen van het ijs in mooie kommen of glazen, bestrooi met de gehakte karamel en steek er een paar karamelschotsen in.

TIP
Geen zin of tijd om karamel te maken? Sla 100 g karamelbabbels (zak 175 g) met een deegroller stuk in een plastic zakje en bestrooi het ijs hiermee. Je kunt het ijs maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer.

BEVAT p.p. 380 kcal • 5 g eiwit • 21 g vet, waarvan 14 g verz. • 43 g koolhydraten, waarvan 43 g suikers • 0.2 g zout • 0 g vezels • Prijs p.p. € 0.80

Advertisement