Aangeboden door Albert Heijn
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling

Albert HeijnDe kalkoen: bij de Amerikanen en de Canadezen komt-ie vooral met Thanksgiving op tafel, in Engeland, maar ook bij ons vooral met de kerstdagen. Net als kip is kalkoenvlees mager, maar het heeft een nét iets uitgesprokener smaak. Met als bijkomend voordeel dat hij een stuk groter is en daardoor ideaal voor als je de hele familie of alle vrienden aan tafel hebt. 

‘All you want for Christmas…’

Volledig scherm
Kalkoen met appel-salie-pecannotenvulling © Allerhande

Er was een tijd dat de kalkoen alleen voor de rijken was en bij de meeste gezinnen een gans of fazant op tafel stond. Die was kleiner, gemakkelijker te bereiden en te bewaren zonder koelkast. De gevulde kalkoen wordt in Engeland in 1843 door Charles Dickens beschreven als de ultieme luxe in zijn beroemde verhaal A Christmas Carol.

Nog altijd zijn de Britten de absolute meesters in het bereiden van deze vogel. Zij weten als geen ander dat het behalve om de kwaliteit van het vlees en de juiste oventijd, ook gaat om de vulling (de ‘stuffing’) en wat je erbij serveert (de ‘trimmings’). Britten troeven elkaar af als het gaat om het gewicht en de vulling van hun kalkoen. Die vullingen kunnen bestaan uit gekruid gehakt, (gedroogd) fruit, noten, paddenstoelen en truffel. Bijna altijd gaat er broodkruim in om de vulling stevigheid te geven. Datzelfde effect krijg je met panko, Japans paneermeel. Het vlees dat in de vulling gaat, mag best wat vet hebben. Dat helpt om het magere kalkoenvlees sappig en mals te houden. De Britten eten er klassieke groenten bij, zoals spruitjes, worteltjes, pastinaak en knapperig geroosterde aardappelen (roast potatoes). De favoriete sauzen zijn mierikswortelsaus en bread sauce (een witte gebonden saus op basis van melk, brood, boter en specerijen) en natuurlijk is er vette jus (gravy) en een zoetzure jam van cranberry’s. De kunst is om plek over te houden voor het toetje!

Thuis proberen? Dit kalkoenrecept is gemakkelijk te maken in iedere doorsnee oven. De vulling is gemaakt van verse worst die al op smaak is gebracht. De appel, salie en pecannoten geven deze kalkoen een klassieke smaak.

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

1 dunne prei

60 g gezouten pecannoten

1 takje salie (bakje 15 g)

1 zoete stevige appel (bijv. jazz)

2 scharrelbraadworsten

25 g panko (Japans paneermeel, zak 150 g)

100 g spekreepjes (duobakje 200 g, AH Biologisch)

1 kalkoen (ca. 2.5 kilo)

50 g roomboter

bakkwast

grote ovenschaal (25 x 35 cm) of braadslee

eventueel: kernthermometer

Bekijk en bestel het gerecht hier.

1 Verwarm de oven voor op 180 °C. Was de prei en snijd het witte en lichtgroene deel fijn. Hak de pecannoten grof. Haal de blaadjes van de takjes salie en snijd fijn. Snijd de appel met schil in parten, verwijder het klokhuis en snijd het vruchtvlees in blokjes van een ½ cm (brunoise). Verwijder het vel van de worsten. Meng de prei, noten, salie, appel en het worstvlees met de panko en spekreepjes. Vul de kalkoen hiermee.

2 Smelt de boter in een steelpan. Bestrijk de kalkoen met de bakkwast rondom met de boter en bestrooi met peper en zout. Leg in de ovenschaal, dek af met aluminiumfolie en rooster ca. 1.5 uur in het midden van de oven. Verwijder de folie en rooster de kalkoen onafgedekt nog 30 min., zodat hij mooi bruin wordt. Controleer de gaarheid eventueel met een kernthermometer. Steek de thermometer in het dikste deel van een dij. Als de kerntemperatuur 75 °C is, is de kalkoen gaar.

3 Haal de kalkoen uit de oven, bedek losjes met aluminiumfolie en laat nog 15-20 min. rusten voor het aansnijden.

TIP
Gaat niet alle vulling in de kalkoen? Gaar de rest in ca. 40 min. in een ovenschaal naast de kalkoen in de oven en serveer er apart bij.

BEVAT p.p. 670 kcal • 66 g eiwit • 41 g vet, waarvan 14 g verz. • 8 g koolhydraten, waarvan 4 g suikers • 1.3 g zout • 2 g vezels • Prijs p.p. € 5.20

Advertisement