Aangeboden door Albert Heijn
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

Met deze klassieker kan het feest écht beginnen

Albert HeijnOm alle ingrediënten op tijd in huis te hebben, is het zaak op tijd te bedenken waar het kerstdiner uit bestaat. En wat is er mooier om op een traditionele feestdag te beginnen met een klassieker: de garnalencocktail. Garnalen, wat kropsla aangevuld met een saus van mayonaise en ketchup. In Nederland vullen we dat graag aan met een scheutje whiskey en noemen het cocktailsaus.

‘Lekker old school’

Waarschijnlijk is de garnalencocktail ooit ontstaan in Amerika, maar de eer voor de ‘ontdekking’ van dit gerecht gaat meestal naar de Britse televisie-kok Fanny Cradock. Zij kwam eind jaren ‘60 op het briljante idee om de roze ‘reker’ garnaal, die vooral voor de kust van Scandinavië wordt gevangen, te pimpen met een saus van mayonaise en ketchup. In haar variant hingen de garnalen met hun staarten aan de rand van een schaal waar in het midden een bakje saus stond. Deze saus werd later in Engeland Mary Rose-saus genoemd, vernoemd naar het – in de zestiende eeuw – gezonken Tudor-schip ‘Mary Rose’ waarvan het wrak in 1971 werd ontdekt. In Nederland gebruiken we graag cocktailsaus; mayonaise, ketchup en een scheutje whisky.

Volledig scherm
Garnalencocktail © Allerhande

In onze Nederlandse garnalencocktail zitten traditioneel Hollandse ‘grijze’ garnalen. Van deze kleine garnalen zwemmen er miljarden voor onze eigen Noordzeekust en in de Waddenzee. Eenmaal aan boord van het schip worden de kleine garnalen direct gekookt: hun kleur verandert daardoor van grijs naar roze en ze trekken krom. De Hollandse garnalen die je in de winkel koopt zijn al gepeld en kunnen dus zo met een paar blaadjes kropsla eronder in het cocktailglas. Het enige wat je nog hoeft te maken is de cocktailsaus. Met wat romige mayonaise, pittige tabasco en een shotje whisky tover je deze klassieker heel eenvoudig op tafel!

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

75 g crème fraîche

4 el mayonaise

2 el ketchup

1 el whisky (Gall & Gall)

1 tl citroensap

1 tl tabasco

½ kropsla

300 g Hollandse garnalen

⅓ bakje peterselie (à 15 g)

4 glazen coupes

1 Meng de crème fraîche met de mayonaise, ketchup en whisky tot cocktailsaus. Breng op smaak met het citroensap, de tabasco, peper en eventueel zout.

2 Haal de blaadjes sla los van de krop, was en droog ze.

3 Verdeel 4 mooie slablaadjes over de coupes, snijd de rest van de sla in reepjes en verdeel ook over de coupes. Schep de garnalen en vervolgens de cocktailsaus in de coupes. Snijd de peterselie grof en gebruik als garnering.

TIP
Eten er kinderen mee? Maak dan (een deel van) de cocktailsaus zonder de whisky en tabasco.

TIP
Je kunt ook 100 g voorgesneden botersla gebruiken.

BEVAT p.p. 275 kcal • 16 g eiwit • 21 g vet, waarvan 5 g verz. • 3 g koolhydraten, waarvan 3 g suikers • 1.9 g zout • 1 g vezels • Prijs p.p. € 3.40

Advertisement