Aangeboden door Albert Heijn
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

Scholrolletjes met zalm in wittewijnsaus

Albert HeijnHeb jij weleens schol gegeten? Deze vis is – samen met tong – de meest gevangen platvis uit onze eigen Noordzee. Een lokale vis dus, die met MSC-certificaat ook nog eens duurzaam gevangen is. De smaak van schol is toegankelijk en vrij neutraal, wat hem ideaal maakt voor kinderen en minder grote visliefhebbers. In dit recept is de platte vis opgerold en gecombineerd met vette zalm en romige wittewijnsaus. Hiermee hengel je twijfelende viseters zeker binnen!

‘Met dit recept hengel je twijfelende viseters binnen!’

Volledig scherm
Scholrolletjes © Allerhande

De zeekraal bij dit gerecht is een bijzondere groente. De knapperige, sappige takjes waarvan de vorm doet denken aan een kleine cactus hebben een zilte touch. Voorheen werd zeekraal in Nederland alleen in het wild ‘gesneden’ in Zeeland en op de Wadden. Tegenwoordig is er meer vraag naar en wordt het ook gekweekt. Zeekraal hoeft maar heel kort geblancheerd te worden en is ook heerlijk rauw door salades. Pas op met extra zout toevoegen: dat heeft deze zilte groente niet meer nodig.

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

2 witte boterhammen

4 el halfvolle melk

2 sjalotten

1 bakje peterselie (15 g)

160 g zalmfilet

1 el lemon pepper (Jonnie Boer)

660 g scholfilet (schaal 220 g)

15 g roomboter

250 ml droge witte wijn

1 potje visfond (280 ml)

125 ml slagroom

100 g zeekraal

staafmixer

stoompan, zeef, vergiet of stoommandje

Bekijk en bestel het gerecht hier.

1 Snijd de korstjes van het brood. Doe het brood in een diep bord en schenk de melk erover. Knijp het brood uit en doe met 1 sjalot en de peterselie in een hoge beker. Maal fijn met de staafmixer. Snijd de zalm in stukken en voeg samen met de lemon pepper toe. Maal tot een glad, maar niet al te fijn mengsel. Breng eventueel op smaak met zout.

2 Bestrooi de scholfilets aan beide kanten met peper en eventueel zout. Leg ze met de grijze kant naar boven. Verdeel het zalmmengsel erover en strijk glad met een mes of de bolle kant van een lepel. Rol de filets op. Rol strak in vershoudfolie en bewaar in de koelkast.

3 Snipper de andere sjalot. Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalot 2 min. Voeg 125 ml wijn en 125 ml visfond toe en laat op hoog vuur tot de helft inkoken. Dit duurt ca. 5 min. Voeg de slagroom toe en laat nog 5 min. inkoken tot sausdikte. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

4 Breng ondertussen een laagje water aan de kook en kook de zeekraal 30 sec. (blancheren). Laat uitlekken.

5 Breng de rest van de wijn met de rest van de fond en 200 ml water in de stoompan aan de kook. Verwijder de folie van de scholrolletjes en stoom de rolletjes met de deksel op de pan in 7 min. gaar.

6 Halveer de rolletjes. Serveer met de wittewijnsaus en zeekraal.

TIP
Geen stoompan? Gebruik een gewone pan en stoom de rolletjes in een zeef of vergiet met de deksel op de pan of in een stoommandje.

BEVAT p.p. 440 kcal • 42 g eiwit • 24 g vet, waarvan 11 g verz. • 10 g koolhydraten, waarvan 3 g suikers • 1.5 g zout • 2 g vezels • Prijs p.p. € 6.05

Advertisement