Aangeboden door Albert Heijn
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.

Vega Wellington

Albert HeijnVega’s aan tafel? Of gewoon wat minder vlees deze kerst? Dan is deze vegetarische Wellington een schot in de roos! De variant is gebaseerd op de beroemde Beef Wellington: in bladerdeeg verpakt rundvlees met een paddenstoelenmengsel, waarbij de smaken van het vlees en de paddenstoelen in de bladerdeegkorst trekken. De Wellington is een echte eyecatcher, zo’n gerecht waarmee je indruk maakt. Wat niemand hoeft te weten, is dat je dit imposante feestgerecht helemaal vooruit kunt bereiden: op de avond zelf heb je er nauwelijks werk aan.

‘De kerstklassieker zónder vlees’

Volledig scherm
Vega Wellington © Allerhande

En laat deze klassieker nou heel eenvoudig vegetarisch te maken zijn, want zo’n bladerdeegkorst leent zich ook uitstekend voor een vulling van groenten en andere smaakmakers. Denk aan kaas, kruiden, noten of zelfs gedroogd fruit.

Deze Vega Wellington is op basis van zoete aardappel en semi-gedroogde cherrytomaat. Daarnaast zit er paarse ube-aardappel in, voor een extra feestelijk effect. Nog nooit van de ube gehoord? Deze pimpelpaarse knol wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Vanwege zijn kleur en de zoetheid leent hij zich ook voor desserts. Door er geitenkaas, salie en gerookte amandelen aan toe te voegen, krijgt deze Wellington z’n hartigheid. De suikers uit de zoete aardappels, tomaten en ube-aardappels karamelliseren tijdens het bakken. De smaken trekken heerlijk in het deeg.

Voor meer inspirerende Allerhande kerstgerechten, klik hier.

Recept:

750 g zoete aardappelen

500 g ube-aardappelen

200 g zachte geitenkaas

1 bakje bieslook (25 g)

1 citroen (schoongeboend)

100 g semi-gedroogde cherrytomaten (koelvers, bakje 200 g)*

50 g gerookte amandelen (zak 150 g)

2 tl gedroogde salie (strooier 15 g, Verstegen)

270 g vers bladerdeeg (rol)

1 ei

bakpapier

bakkwast

1 Verhit de oven voor op 200 °C. Prik met een vork rondom gaatjes in de zoete en ube-aardappelen, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in het midden van de oven (afhankelijk van de dikte) in 35-40 min. gaar. Neem uit de oven, halveer de aardappelen in de lengte en laat 15 min. afkoelen.

2 Verkruimel ondertussen de geitenkaas, snijd de bieslook fijn en rasp de schil van de citroen. Snijd de semi-gedroogde cherrytomaten in stukjes en hak de amandelen grof.

3 Verwijder de schil van de zoete aardappel. Meng met een vork het oranje vruchtvlees met de bieslook, peper en zout tot een puree. Verwijder ook de schil van de ube-aardappelen en meng het paarse vruchtvlees met de salie, het citroenrasp en peper en zout tot een puree.

4 Leg het bladerdeeg met het bakpapier op de bakplaat. Verdeel de helft van de zoete aardappelpuree in de lengte over de onderste helft van het bladerdeeg. Zorg dat het mengsel overal even hoog is. Laat de randen vrij. Verdeel de helft van de tomaten en de helft van de geitenkaas gelijkmatig over de puree. Verdeel daarover de ube-puree, de rest van de tomaten, geitenkaas en de rest van de zoete aardappelpuree.

5 Vouw het deeg over het aardappelmengsel heen dicht en druk de randen rondom aan met een vork. Splits het ei, het eiwit wordt niet gebruikt. Klop de eidooier los en bestrijk met de bakkwast de bovenkant en zijkanten van het deeg met het ei. Bak de vega Wellington in de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar. Bestrooi met de amandelen.

*Je kunt deze tomaten bestellen via ah.nl of vervang ze door AH Semi-gedroogde tomaten (potje 295 g).

BEVAT p.p. 430 kcal • 11 g eiwit • 19 g vet, waarvan 10 g verz. • 51 g koolhydraten, waarvan 8 g suikers • 0.8 g zout • 6 g vezels • Prijs p.p. € 1.75

Advertisement