Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Alphense dierenarts waarschuwt voor dodelijke kattenziekte

UpdateIn Zuid-Holland woekert volgens Vereniging Kattenzorg Den Haag een dodelijke, zeer besmettelijk virusziekte onder katten rond. ,,Vaccineer je kat, of hou 'm binnen", zegt de Alphense dierenarts Eva de Vries van Dierenkliniek Rijnoever.

Quote

De ziekte verspreidt zich niet alleen via direct contact, maar ook via de lucht, vlooien en de omgeving, zoals uw handen, kleding en schoeisel

Vereniging Kattenzorg Den Haag

,,Het is een ziekte waarbij katten vaak ernstige diarree met bloed hebben, die soms gepaard gaat met koorts.  Het virus tast de witte bloedcellen aan. Dat kan de kat niet aan, waardoor deze al binnen twaalf uur na de besmetting kan overlijden", zegt De Vries.

Op Facebook waarschuwde Vereniging Kattenzorg Den Haag al voor het dodelijke virus. ,,Kattenziekte is één van de dodelijkste infectieziektes voor de kat. De ziekte verspreidt zich niet alleen via direct contact, maar ook via de lucht, vlooien en de omgeving, zoals uw handen, kleding en schoeisel. Alle niet of onvoldoende gevaccineerde katten lopen risico bij de uitbraak." De vereniging raadt baasjes aan de entingsstatus van hun dier te checken of de dierenarts te bellen. Dierenarts De Vries sluit zich daarbij aan. ,,Maar weinig katten zijn gevaccineerd, landelijk gezien slechts 17 procent. Dat komt omdat eigenaren het vaak onnodig of duur vinden en het is een stukje onwetendheid of laksheid. Veel baasjes weten niet dat  je je kat elke twee tot drie jaar opnieuw moet vaccineren."

De Vries roept baasjes op de katten een vaccin te laten geven. ,,En hou je kat binnen, als je in een buurt woont waar veel ongevaccineerde katten zijn, bijvoorbeeld in een stad." 

Kalmte
Dierenarts Eva de Vries roept op Facebook op tot kalmte. ,,Ik word plat gebeld. Maar er is geen reden voor paniek. Er zijn nog geen gevallen voorgekomen. Vorig jaar wel, in Noord-Holland.  Bij een goed gevaccineerde kat is de kans klein dat hij een ziekte oploopt en mag hij ook gewoon naar buiten. Maar check wel in het vaccinatieboekje of je kat toe is aan zijn enting."