Volledig scherm
PREMIUM
Na de zelfmoord van Hussein Amer in de noodopvang in Alphen werd er een kleine herdenkingsplek ingericht. © Peter Franken

Het noodlottige verblijf van asielzoeker Hussein Amer in Nederland

ReconstructieDe Irakese asielzoeker Hussein Amer (30) pleegde in januari zelfmoord in de noodopvang in de voormalige Alphense gevangenis. Hij was de wanhoop voorbij, de asielprocedure duurde veel langer dan was verteld en een snelle terugkeer naar Irak, naar zijn gezin in nood, was onmogelijk.

Volledig scherm
De Irakese asielzoeker Hussein Amer © Stichting Hoop Voor Vluchtelingen

Zaterdag 16 januari, 16.15 uur. Cel 02 op de derde verdieping van de Alphense gevangenis, in gebruik als noodopvang voor 1140 asielzoekers. Medebewoners vinden de Irakese asielzoeker Hussein Amer (30) hangend met een koord om zijn nek aan de spijlen van het stapelbed. Enkelen waarschuwen de receptie, anderen maken hem los en dragen hem naar beneden en leggen hem op het voetbalveldje. Personeel van de noodopvang start met reanimeren. Een groot aantal bewoners staat om hen heen, overige personeel probeert hen op afstand te houden.

Om 16.20 uur arriveert de ziekenwagen. Ambulancebroeders nemen de reanimatie over. Na enige minuten blijken de inspanningen tevergeefs en wordt de reanimatie gestaakt. De ambulance brengt het lichaam naar het mortuarium in Gouda. De zelfmoord leidt tot veel emoties en boosheid bij de medebewoners. Zij richten hun boosheid op de medewerkers van het Centraal Orgaan Asielzoekers ( COA). Politie en COA hebben moeite de situatie onder controle te krijgen.

Om 17.05 uur ontruimen medewerkers van het COA de afdeling zodat de politie onderzoek kan verrichten in de cel. Om 19.00 uur wordt in het mortuarium de lijkschouw verricht. In de kleding van Amer wordt een afscheidsbrief aangetroffen. Er staat dat Amer in Al-Najaf begraven wil worden.Op 21 januari vindt bij het uitvaartcentrum in Nieuwkoop een afscheidsdienst voor de bewoners plaats. Een dag later wordt het lichaam van Amer naar zijn familie in Irak gerepatrieerd.

Op 21 januari vindt bij het uitvaartcentrum in Nieuwkoop een afscheidsdienst voor de bewoners plaats. Een dag later wordt het lichaam van Amer naar zijn familie in Irak gerepatrieerd.